Берти Фогтс: Българите се възползваха от наши грешки

Селекционерът на азербайджанския национален отбор Берти Фогтс коментира загубата от България на старта на европейските квалификации. Нашите се наложиха драматично с 2:1 като гост. Това бе първа квалификация от група "Н" за европейското първенство във Франция през 2016 година.

"Допуснахме две грешки, от които българите се възползваха. Мнението ми за групата? Това е може би най-трудната група. Днес играхме добре, но допуснахме грешки и затова загубихме. Спомням си предишните ми срещи с България. Сега обаче е съвсем различен период, с други играчи и други отбори. Няма смисъл да се връщам назад във времето", заяви Фогст.

Борислав Михайлов: Браво на момчетата, играха мъжки

Президентът на БФС Борислав Михайлов бе доволен след победата над Азербайджан в Баку с 2:1 в първа европейска квалификация.

"Въпреки че имахме проблеми с контузени успяхме да спечелим. Трябва обаче да си реализираме положенията. Отборът е млад, важното са трите точки. Азербайджан натискаше, публика, топло време, лош терен - така че браво на момчетата, играха мъжки. Нас ни поритаха, ние също, но това е мъжка игра. Много са важни тези точки и за сачмочувствието на отбора въпреки проблемите. Не забравяйте, че завършваме с Азербайджан. Според мен другите отбори ще губят точки тук", заяви Борислав Михайлов.

Любо Пенев: Започваме добре, но трябва битка

Националният селекционер Любослав Пенев изрази задоволство от победата с 2:1 срещу Азербайджан в Баку в първа квалификация за Европейското първенство през 2016 година. Илиян Мицански изведе нашите напред, Назаров изравни в 54-ата минута, а резервата Венцислав Христов вкара в 87-ата минута.

"Можеше и малко по-рано да решим мача, но може би имаше малко напрежение, все пак първи мач. Двубоят беше важен, както за Азербайджан, който бе домакин, така и за нас. Задължително идеята беше да спечелим три точки. Така че започваме добре. При мен нагласата винаги е да търсим победата. Има мачове и ще има, когато няма да се получи и ще има равен или загуба, но при мен винаги най-важното, което ми е в главата, е да тренираме и по време на мача да търсим точки, които биха ни дали участие на плейофи или директно класиране", заяви Любослав Пенев пред БНТ.

"Мисля, че играхме добре без да гледам на повторение определени положения. Контролирахме мача. Азербайджан игра също доста сериозно и в определени ситуации не бяхме много концентрирани и подарихме лесно топката, откъдето дойдоха опасностите за нашата врата. В крайна сметка победихме", допълни селекционерът.

"Не ни стъписа тяхното попадение, напротив - продължихме да атакуваме. След гола имахме 3-4 положения. Днес не беше трудно изпитание ли?! Не подценявайте нито един съперник и не го пускайте в ефир, защото хората се заблуждават (б.р. - отговаря на въпрос: "Какво очаквате от следващото трудно изпитание). Трябва битка за всяка една топка. Аз съм го казвал и в предишните квалификации - искам силен колектив, тактичмеска дисциплина и раздаване по целия терен. Това е, на което учим футболистите", завърши Пенев.

Героят Венци Христов: Посвещавам гола на малкия си син

Изключително съм радостен, посвещавам гола на сина ми, който се роди преди един месец", заяви голмайсторът герой за България Венцислав Христов. Той реализира за 2:1 срещу Азербайджан в Баку в 87-ата минута и донесе победата.

"Всяка трудна победа е по-сладка. Въпреки лошия терен мисля, че колегите ми се справиха на ниво и заслужено спечелихме. Ако изпълняваме докрай указанията на треньора, ще бъдем още по-добри. Надявам се да се класираме на едно от първите две места, но се борим мач за мач. Не може да прескачаме и да си правим сметки.

Георги Миланов: Показахме дух и борба до последно

Полузащитникът на националния отбор Георги Миланов коментира победата на България срещу Азербайджан с 2:1 в Баку в първа европейска квалификация.

"Не може да се оправдаваме с терена, но показахме до последно дух, борба, всички се раздадохме на сто процента. Всички играхме за България, което е най-важното. Можеше да завършим наравно, можеше да загубим, но затова футболът е интересна игра. Важно беше да започнем с победа, вече самочувствието ни е по-добро. Надявам се Азербайджан да открадне точки срещу нашите противници. С връщането на Ивелин Попов отборът ще стане още по-добър. Надяваме се на 10 октомври срещу Хърватия стадионът да бъде пълен", заяви Миланов.

Бодуров: Посвещавам победата на Ивелин Попов

Николай Бодуров получи капитанската лента в отсъствието на Ивелин Попов, а България победи Азербайджан с 2:1 в първа европейска квалификация.

"Първи мач като капитан, радвам се, че тази чест да нося лентата се падна на мен. Пожелавам на всеки един футболист да стане капитан на националния тим дори и в един мач", заяви Бодуров.

"Изключително тежък мач, теренът беше труден. Радвам се, че спечелихме мача. Искам да посветя победата на капитана Ивелин Попов, както и на останалите национални фунболисти, които са контузени. Притеснение имаше, но не от това, че е първи мач, а от терена, на който тренирахме. Искаме да практикуваме стил с повече пасове, а тревното покритие беше под всякаква критика. В крайна сметка важна е победата.

Владислав Стоянов: Нося вина за гола, не видях топката

Вратарят на националния ни отбор Владислав Стоянов коментира победата над Азербайджан с 2:1 в първа квалификация за европейското първенство през 2016 година.

"Изключително важна победа, задължителна за нас. С оглед на играта напълно закономерно спечелихме. Нося вина за гола, в първия момент не видях топката. Всеки греши и на по-големи вратари са вкарвали голове. Благодаря на момчетата, че се вдигнаха и спечелихме", заяви стражът.

"Започнахме с гостуване на негостоприемен съперник на тежко място. Тази победа ни дава самочувствие и добър старт. За мача с Хърватия ще бъдем още по-надъхани. Не мога да кажа, че сме изкарали от играта Азербайджан, но направихме една крачка напред. Други отбори ще берат ядове тук, теренът е ужасен и изравнява силите. Смятам, че някой от съперниците ни ще губят точки на този терен", завърши Владислав Стоянов.

Дяков: Азерите не ни изненадаха с нищо

Светослав Дяков коментира победата над Азербайджан с 2:1 в европейска квалификация. "Имаше доста напрежение, постигнахме важен успех. Не ни изненадаха, нямаха чисто голово положение. Не успяхме да вкараме и трети гол. Не съм контузен. Има удари и болки, това е част от играта, заяви капитанът на Лудогорец - Теренът беше отвратителен, това не е оправдание, не зная как играят тук Азербайджан. Другите отбори ще имат трудности тук. Трябва да изчистим играта, да не правим много нарушения, този път нямахме картони."

Лечков: Можем да се класираме директно

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков не скри задоволството си от победата над Азербайджан с 2:1 в първия мач на България от битката за Евро 2016 във Франция. Героят от САЩ '94 изрази такова мнение на стадиона в Баку.

"Можем да играем много по-добре, изпуснахме доста положения, но най-важни са трите точки. Трябва да се върви стъпка по стъпка, мач за мач. Дано от мач на мач момчетата да надграждат и да си повярват. Днес можехме да бием с 3-4 гола. Има грешки, нормално. Който не играе – той не грешки. Днес ни липсваха 3-4 основни състезатели. Вярвам, че ще се класираме и то директно", каза щастливият Лечков.