Най-добрата българска тенисистка в момента Виктория Томова направи своя официален дебют в Топ 100 на световната ранглиста. Това стана след възможно благодарение на чудесното й представяне на турнира на ITF с награден фонд 100 хиляди долара в Гроджиск Мазовецки (Полша), където тя достигна до полуфиналите. Спечелените в полския град точки изстреляха Томова девет места нагоре в класацията на WTA и от днес тя вече е 99-а с актив от 654 точки.

Така тя стана деветата българска тенисистка в престижния топ 100 на света през годините, както и първата от 29 май 2017-а насам, когато за последно Цветана Пиронкова бе част от елита със своята 77-ма позиция.

Освен Томова и Пиронкова, другите българки в топ 100 в различен период на историята са: Катерина, Мануела, Магдалена Малееви, Сесил Каратанчева, Любомира Бачева, Елена Пампулова и Павлина Стоянова.

Втората ракета на България Изабела Шиникова се смъкна с две позиции до №223 с 298 точки на сметката си.

Третата Джулия Терзийска от своя страна се изкачи с десет места и вече е 459-а със 106 точки.

На върха в класацията далеч пред останалите е полякинята Ига Швьонтек с 8396 точки. Тройката допълват Анет Контавейт (Естония) с 4476 точки и Паула Бадоса (Испания) с 4190 точки, която измести гъркинята Мария Сакари.