Григор Димитров е най-успешният ни тенисист и едва ли някой в следващите години дори се доближи до неговите успехи – победител във финалния Мастърс, полуфиналист в турнир от Големия шлем, топ 3 в света и в момента играч от топ 30 - в момента 20-ти в света. 

Григор е доста критикуван затова, че рядко играе за България за Купа Дейвис – неофициалното отборно първенство по тенис. В някои моменти наистина и програмата на българина е била такава, че не е имал възможност да играе за националите. Имаше и някои скандали с федерацията. Не може обаче да се твърди, че Григор не пука за България, след като още се състезава за страната ни и всичките успехи, които постига са под български флаг. Той не отиде да се състезава за друга страна, както направиха не малко спортисти.

Димитров обаче реши отново да не участва в мачовете за Купа Дейвис срещу Казахстан и този път наистина имаше основание много хора да не се съгласят с решението му. Националите за първи път достигна до Световна група 1 и това си е сериозно постижение, което с подкрепата на най-добрия ни тенисист можеше и казахстанците да бъдат преодолети. В отбора беше Александър Бублик – играч от топ 30 и по-високи ранкираните от нас казахстанци ни победиха в София с 1:3, въпреки че националите наистина дадоха всичко от себе си и изиграха много силни мачове, като не се дадоха на своите съперници.

В същото време Григор Димитров участваше в демонстративен турнир във Франкфурт, който не дава точки за ранглистата. Това не се понрави и на много тенис специалисти, които го критикуваха с право.

Всъщност решението Димитров да не играе за Купа Дейвис му коства и участие на Олимпиадата догодина. Според правилата един тенисист трябва да има две участия на Купа Дейвис, за да е сред потенциалните играчи с квоти. Българинът е играч в топ 30 и щеше да се класира директно по ранкинг за Париж 2024. Последното участие на Гришо за Купа Дейвис беше през 2015г. 

Сега се отвори възможност за пловдивчанина Димитър Кузманов, който може да получи регионален “уайлд кард” за Олимпиадата в Париж, след като отговаря на критерия за участие. Мико винаги е казвал, че не би отказал да играе за България и винаги повежда националите в срещите за Купа Дейвис, включително и до историческото класиране за Световна група 1. 

Освен Димитров обаче трябва да отбележим и отсъствието на Адриан Андреев, който в момента е трета ракета на България - 183 в ранглистата. Андреев също отказа да участва за Купа Дейвис и също не му прави чест за отказа предвид важността на двубоя.

Да, не е гаранция, че с Григор и Андреев националите щяха да победят Казахстан, но тогава определено имаше много по-големи шансове.

Сега националите ще играят за оставане в Световна група 1 през февруари догодина срещу отбора на Нова Зеландия.