Едва на 19 години пловдивчанинът Павел Василев вече покорява призови места на големи спортни форуми. Само преди 14 дни той завоюва второ място в категория до 23 години на най-престижното състезание в Гърция – Олимпийския маратон. Olympus marathon  е международно събитие по планинско бягане в Гърция, което се провежда на Олимп и вече 20 години форумът събира бегачи от цял свят. Има 5 различни дистанции, най-привлекателната от които е Marathon (44 км с 3350м положителна денивелация). Събитието се провежда в градче, намиращо се в подножието на планината - Литохоро.

Младият бегач сподели пред TrafficNews за емоцията от състезанието и какво му е коствало , за да стигне до сребърния медал. Павел Василиев съчетава спорта с усилено учене. Той е  студент в Икономически университет – Варна, а спортът е неизменна част от ежедневието му. 19-годишният смело гледа в бъдещето и се стреми към нови по-силни постижения.

-Разкажете на читателите ни за Вашия спорт и за постиженията Ви?

-Занимавам се с интензивен и нетипичен спорт за България- планинско бягане. За мен той е сблъсък с изненадите на планината и е психологическо и физическо изпитание. Бих казал, че всеки успешен завършек на такъв вид мероприятия като Olympus marathon  си е голямо постижение за мен, но най-големият ми успех до момента категорично е второто място в категория до 23 години на най-престижното състезание в Гърция – Олимпийския маратон (Olympus marathon).

-За първи път ли участвате на Olympus marathon и как бихте описали чувството?

- Участвах за първи път на такъв вид събитие извън България и със сигурност бих повторил, емоцията беше несравнима, не само защото състезанието е от такава голяма величина, а защото малко или много представяш страната си.  На пръв поглед се чувствам удовлетворен и изключително доволен от успеха си, но от друга страна призовото място дава сериозна заявка за в бъдеще  и силно се надявам да се справя, да оправдая очакванията и да успея да меря сили с доказаните бегачи в България.

-Как премина подготовката за този маратон и колко време Ви костваше, за да стъпите на сребърната стълбица?

- Тренировките ми винаги са съобразени със състезанието, за което се подготвям и са винаги проучени до последния елемент. Със сигурност за този маратон ми беше най-сериозната досега. Последния месец инвестирах много време и мисля, че ми се отблагодари всичко по възможно най-добрия начин.

-Имате ли треньор, който Ви помага в тренировъчния процес?

-Треньор е силно казано, понеже в нашия спорт точната дума, определяща отношението на всички бегачи към по-младите е – приемственост. Всеки по-опитен е готов да сподели негови наблюдения и даде своя съвет към прохождащите. Та на този въпрос трудно бих отговорил с едно име. Всички, от които черпя някаква информация, за мен са треньори. Това е безценно.

-Назад в години практикували ли сте друг спорт, например лека атлетика?

-Участието ми в леката атлетика беше в много ранна възраст и за изключително кратко време. Тогава вниманието ми се измести към волейбола. Тренирах в продължение на 7 години. В един доста дълъг период и ежедневно. Там достигнах и до ниво мъжки волейбол с пловдивския клуб Локомотив.

- Извън спортните мероприятия, как обичате да прекарвате времето си, към какво хоби сте се ориентирали?

-В свободното си време обичам да чета. Скоро се появи на хоризонта това мое влечение, преди това не проявявах никакъв интерес. Разбира се не мога да пропусна, че обичам да ходя на мачове на любимия Локомотив и да подкрепям отбора.  

- Какво бихте посъветвали бегачите, които обмислят да вземат участие на такъв голям маратон като Olympus marathon?

- Въпреки че ми е рано да давам съвети, със сигурност, който се двоуми трябва да пробва. Много от моите познати започват постепенно да навлизат в спорта и това ме радва, защото така го популяризираме.

-Какво Ви предстои от тук нататък?

-Първо и най-важно за мен е да завърша висшето си образование. Спортът винаги ми е предоставял удоволствие и ми се иска никога да не спирам да се занимавам с това. В тази насока силно се надявам на още по-голямо израстване. В краткосрочен план гледам към–"Персенк ултра - Дивото прасе 115км".