Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

Следващият пловдивски медалист в нашата рубрика е гимнастикът Стоян Делчев, който печели два медала от Олимпийските игри в Москва през 1980г.. Делчев става олимпийски шампион и печели бронзов медал на Олимпиадата в руската столица.

Началото и първите големи успехи

Делчев е роден на 3 юли 1959г. в Пловдив. Влиза в залата на гимнастика едва на седемгодишна възраст. Стартира при Никола Ангов, а негов треньор е бил и Евгени Земсков. Приет в Спортното училище Васил Левски от пети клас. Състезава се за Тракия (Пловдив). От 1972г. негов наставник става Никола Николов, с който работят до края на кариерата му. Завършва НСА “Васил Левски”. Едва на 18 години успява да патентова на свое име два елемента на висилка – салто “Делчев-1” и “Делчев-2”.

Първото му голямо отличие е през 1977г. на Европейското първенство във Вилнюс, Литва успява да стане шампион на висилка. Година по-късно през 1978г. печели два бронзови медала на Световното първенство през Страсбург. Печели отличията на кон с гривни и висилка. През 1979г. в немския град Есен пловдивчанинът извоюва абсолютна европейска титла в многобоя, като това е първото подобно отличие спечелено от българин. На същото първенството Делчев спечелва и злато на земя, сребро на висилка и бронз на прескок. Това го прави първия и за момента единствен български гимнастик с четири медала от едно европейско първенство по гимнастика. През същата 1979г. участва и за световната купа в Токио, Япония, където завоюва бронзов медал в многобоя и златен на земя.

Москва 1980г.

През 1980г. на Олимпиадата в Москва се превръща в първия българин, който печели два медала в една Олимпиада. Няколко дни по-късно същото прави и друг пловдивчанин - кануистът Любомир Любенов.

На 24 юли 1980г. е финалът в многобоя. Делчев записва общ резултат от 58.750 точки, като получава перфектната оценка от 10 на халки. Въпреки, че руснакът Николай Андрианов не записва нито една перфектна оценка от 10 в отделните уреди той завършва на второто място с 59.075 точки. Златото отива при Александър Дитятин от СССР с резултат 59.200.

На следващия ден 25 юли е финалът на висилка, където Делчев печели златото. Той влиза във финала като първи след предварителния кръг със 19.75 точки. Българинът изиграва чудесно съчетанието си и събира 19.825 точки, което го прави олимпийски шампион. Втори остава представителя на СССР Александър Дитятин с 19.750 точки, а трети е Николай Андрианов с 19.675 точки.

След края на кариерата

През 1982г. приключва кариерата си, като от 1985г. става треньор. Води националния отбор от 1987 до 1989г. Успява да запише името си в историята и като треньор. Като става единственият български треньор в гимнастиката, който е олимпийски шампион като състезател и треньор. Неговият възпитаник Любомир Герасков става олимпийски шампион на кон с гривни на Олимпиадата през 1988 в Сеул, Южна Корея.

През 2001 г. е обявен за „Гимнастик на столетието на България за ХХ век”. На 9 февруари 2008 г. Делчев е приет в „Залата на славата по спортна гимнастика” в Оклахома Сити, САЩ. Тогава става 64-ят член в този елит и става първият българин приет в нея. През 2016-а година Йордан Йовчев също е приет в Залата на славата. Делчев получава признание и от Световната акробатическа асоциация, която през 2011 г. го приема в своята „Зала на славата” в Лас Вегас, САЩ. Сега има свой тренировъчен център „Deltchev Gymnastics” в Рино (щата Невада, САЩ). Почетен гражданин на град Пловдив от 2009 г. Награден е с Почетния знак на президента на Република България и Медал „Златни заслуги“ на БОК (2009). От дълги години живее и работи в САЩ.