Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем с баскетболистката Силвия Германова, която печели сребърен медал от Олимпиадата в Москва през 1980г. 


Силвия Германова

Силвия Германова е родена на 19 юли 1959г. в Гоце Делчев, но израства в Пловдив. Първоначално Германова започва да тренира лека атлетика и се подготвя при треньора Митко Тодоров. През 1973г. специалистът Христо Костов я привлича в баскетбола. Състезава се в Тракия и Академик Пловдив до 1982г., а след това преминава в Левски-Спартак. Завършва българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и журналистика в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Германова е шест пъти шампион на България с Левски-Спартак и шест пъти носител на националната купа. 


Националките след спечелването на сребърните медали от Олимпиадата в Москва през 1980г.

През 1980г. на Олимпиадата в Москва България побеждава със 102:65 Италия в първата среща, а след това губи от СССР с 83:122. Националките побеждават Куба с 84:64, Унгария с 90:75, а в последната си среща в групата се налагат на Югославия с 81:79 в директен мач за място на финала. С успеха "лъвиците" завършват на второто място. Те играят финал със СССР и губят със 73:104. Така Силвия Германова успява да спечели сребърен медал, а в състава са още две пловдивчанки - Пенка Стоянова (тя има и бронзов медал от Олимпиадата в Монреал през 1976г.) и Ангелина Михайлова.

През 1984г. печели и европейската клубна купа (еквивалент на Евролигата - най-силния европейски клубен турнир) с тима. Във финала Левски побеждава италианския Золу Виченца с 82:77. 


Левски с европейската клубна купа

Участва и на континенталния шампионат в Баня Лука, Югославия през 1980 г. и Анкона – Сенегалия, Италия, през 1981 г., на които българките заемат пето място. Играе и на две световни първенства – през 1983 г. в Бразилия има 6-то място и през 1986 г. в СССР завоюва 7-мо място. От 1990 г. до 2002 г.  се състезава за Вильорбан, Маринян, СМЮК и Бенгали във Франция, където е избрана между 10-те най-добри чужденки, играещи във френския шампионат.

Удостоена е с почетен знак на град Пловдив.

Омъжена е за Жан Пиер, лекар на плувните спортове във Франция, с когото имат двама сина.


Силвия Германова