Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни.

Първият индивидуален златен медал за Пловдив е спечелен от боксьора Петър Лесов. Той печели отличието на Олимпиадата в Москва през 1980г.

Лесов е роден на 12 септември 1960г. в Раковски. В боксовата зала влиза на 14-години през 1974г. в родния си град Раковски. Привлечен за този спорт е Любен Гаджев. Работи още с треньорите Петър Стойчев, Пейчо Паев и Николай Джалатов.

Състезава се за Локомотив Пловдив, а след това и за ЦСКА. На аматьорския ринг има 263 двубоя. Печелил е всички възможни титли в различни възрастови групи у нас. Лесов успява да стане световен шампион на първото световно първенство за юноши през 1979г.

 

Ненавършил 20 години той отива на Олимпиадата в Москва през 1980г. В категорията до 51 кг. Никой не брои младия българин за медал. Лесов стартира с победа над Онофре Рамирез от Никарагуа с 5:0, а в осминафиналите е победен и Хасан Шериф от Етиопия с 5:0. На четвъртфиналите Лесов побеждава Жилберто Роман от Мексико с 4:1. В полуфинала Лесов победи с 5:0 Хю Ръсел от Ирландия и така си осигурява място на финала. В него българинът трябва да срещне Виктор Мирошниченко от СССР, който е и настоящ европейски шампион. Лесов започва много силно и след втория рунд съдиите прекратяват двубоя и Лесов става олимпийски шампион. Освен всичко друго Лесов става и най-младият олимпийски шампион за България на 19 години, 11 месеца и 20 дни.

След Олимпиадата през 1981г. Лесов става европейски шампион в Тампере, Финландия. Две години по-късно през 1983г. е европейски шампион и във Варна. За Световната купа е втори през 1981г. и трети през 1983г.

След 1985г. стартира треньорска кариера. Треньор е в ЦСКА, помощник-треньор и в националния отбор, където е близо 15 години. В периода 2007-2011г. е старши треньор на националния отбор на България по бокс. Детелин Далаклиев става световен и вицеевропейски шампион, Кубрат Пулев става европейски шампион, а Тервел Пулев е вицеевропейски. Същевременно 7 години е треньор и именно при него Мартин Кръстев извоюва първата европейска титла за професионалисти на България. Подготвя и Станимира Петрова – световна и два пъти европейска шампионка – за Олимпийските игри в Токио, Япония. През 2009г. е обявен за Треньор номер 1 на годината на България в анкетата на вестник Труд. В последните години е старши треньор на националния отбор за момичета и девойки.

Лесов е обявен за почетен гражданин на Пловдив през 2001г. През миналата година – 2020, Лесов отпразнува 60-годишен юбилей. По този случай в родния му град Раковски беше открит триметрова статуя на Петър Лесов.