Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни.

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем със състезателката по гребане Лалка Берберова, който печели сребърен медал от Олимпийските игри в Сеул през 1988г. 

Лалка Берберова е родена на 11 юни 1965г. в Пловдив. Започва да се занимава с гребане от 1982г. при треньора Иван Стоев. Завършва Спортното училище Васил Левски в Пловдив. Състезава за АФД "Тракия" и националния отбор на България по гребане.

Любопитна подробност е, че започва кариерата си на спортист в леката атлетика, но постепенно се насочва към академичното гребане.

През 1983г. участва на световното юношески първенство по гребане във Виши, Франция, където завършва на четвъртото място в дисциплината двойка без кърмчия. 

През 1984г. участва на алтернативната Олимпиада на страните от Източния блок - „Дружба“ в Москва, където печели сребро на осморка. 

През 1985г. на Световното първенство в Хазевинкел, Белгия завършва на шесто място на двойка без кърмчия.

През 1986г. е участничка на Световното първенство в Нотингам, Великобритания и завършва пета на четворка с кърмчия. 

През 1988г. участва на Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея. Лалка Берберова участва на двойка без кърмчия заедно с Радка Стоянова. Двете завършват втори в серията с 7:48.68 мин. Пред тях завършват румънките Родица Арба и Олга Хомеги с 7:42.53 мин.

В репешажа двете печелят категорично с 7:50.94 мин. и се класират за финала. 


Лалка Берберова и Радка Стоянова след спечелването на сребърните медали в Сеул през 1988г.

Там Лалка Берберова и Радка Стоянова отново се изправят срещу румънската двойка Родица Арба и Олга Хомеги. Румънките успяват да спечелят златото с време 7:28.13 мин. Лалка Берберова и Радка Стоянова завършват втори с 7:31.95 мин. и си осигуряват сребърния медал. Бронзът отива при Ники Пейн и Линли Хан със 7:35.68 мин. 

През 1989г. на Световното в Блед, Словения завършва на четвъртото място на осморка с кърмчия и на петото място на четворка без кърмчия. 

Участва и на втора Олимпиада през 1992г. в Барселона. Там участва в дисциплината четворка скул и завършва на деветото място заедно със Севдалина Теохарова, Галина Анахриева и Румяна Джаджарова-Нейкова.

Приключва състезателната си кариера през 1993г. 

През 1988г. завършва на деветото място в класацията за спортист номер 1 на България. 

От 1988г. е заслужил майстор на спорта. Носителка е на почетния знак на Пловдив.

Съпруга е на дългогодишният треньор в националния отбор по гребане на България - Ненко Добрев.

За съжаление едва на 40-годишна възраст на 23 юли 2006г. напуска този свят след кратко боледуване.