Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

Олимпийските медалисти на Пловдив: Тодор Диев - първият!Легендата на Спартак е пловдивчанинът, донесъл първия медал от олимпийски игри

Вторият олимпийски медалист на Пловдив е футболистът и легенда на Локомотив Георги Василев - Гочо. Един от най-култовите български футболисти печели сребърен медал от олимпийските игри в Мексико през 1968г. Мъжкият национален отбор по футбол печели сребърните медали на игрите.

Георги Василев е роден Валовища, известен и като Демирхисар в Гърция. Годината, в която е роден е сменена. На повечето места е записано 9 юни 1945г. както и в паспорта му. Василев обаче е роден през 1944г. Причината за смяната и в паспорта на играча е участието на Балканската младежка купа през 1969г. Баща му и майка му са учители в Гърция, когато той е роден, а след това израства в Неврокоп, днешен Гоце Делчев. Стартира футболната си кариера през 1955-та година, а през 1962-та дебютира в мъжкия футбол. Забелязан е и привлечен в Локомотив (Пловдив) през 1963г. Записва 386 двубоя, в които бележи 115 пъти за Локомотив в "А" група. Тези негови постижения му отреждат второто място във вечната ранглиста на Локомотив по мачове и трето по голове. С Локомотив е веднъж сребърен медалист през 1973г. и два пъти бронзов през 1969г. и 1974г. Има 13 двубоя и шест попадения в евротурнирите за Локомотив. В пловдивското дерби Василев е голмайстор номер 1 с 12 попадения и един от играчите с най-много мачове - 27. Играе за Локомотив от 1963 до 1980, а след това се връща в родния Пирин Гоце Делчев, където приключва кариерата си.

През 1968-ма година в националния отбор са повикани основно играчи от София. В тима има състезатели от Левски, ЦСКА и Локомотив. Единствените, които не са от софийски отбори са двама играчи на Берое и Георги Василев от Локомотив. Василев записва две срещи за националния отбор в олимпийски турнир. Гочо започва като титуляр при успеха със 7:0 срещу Тайланд и записва цял мач. След това играчът на Локомотив играе като титуляр и срещу Гватемала при успеха с 2:1, след което е заменен от Цветан Веселинов - Меци в 50-та минута. Националите прави и 2:2 с Чехословакия и печелят групата си с 5 точки. На четвъртфиналите "лъвовете" играят срещу Израел и се стига до равенство - 1:1. Тогава няма дузпи и всичко се решава след жребий, който се усмихва на българите. В драматичен мач с домакина Мексико националите печелят с 3:2. Така България се класира на финала и в битката за олимпийското злато срещу много силния отбор на Унгария и губи финала с 1:4. Въпреки това мъжкият ни национален отбор печели сребърните медали и подобрява постижението на тима от 1956, който си отива от Мелбърн с бронзовите медали. 

Георги Василев записва 17 мача и отбелязва 6 гола за националния отбор. Бил е старши-треньор, помощник-треньор на Локомотив, работил е и в ДЮШ на клуба. Също така е бил и технически директор на "смърфовете".

Василев и до днешен посещава редовно домакинските мачове на Локомотив. Голям майтапчия и може би един от най-уважаваните играчи в Пловдив, включително и от феновете на Ботев.