Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В следващата част от рубриката ни ще Ви представим Ангелина Михайлова, която печели сребърен медал с женския национален отбор по баскетбол на Олимпиадата през 1980г. в Москва.

Ангелина Михайлова е родена на 6 юни 1960г. в Пловдив. На 12-годишна възраст стартира баскетболната си кариерата, като започва да учи в Спортното училище Васил Левски в Пловдив при треньор Симеон Вулев. Треньори на Михайлова са още Манчо Бонев и Христо Маринов. 

Михайлова попада в женския отбор на Марица Пловдив още на 17-годишна възраст, като път и дава легендата Тенчо Начев, който тогава е треньор на отбора. За съжаление Михайлова не успява да стане шампион с маричанки, които стават шампионки през 1971, 1973 и 1974, но тя става част от другата силна генерация на Марица, която става вицешампион и играе два финала за европейската клубна купа Лиляна Ронкети. 


Ангелина Михайлова с топката с екипа на Марица 

В два поредни сезона 1978-1979 и 1979-1980 Марица играе финал в турнира. Маричанки губят през 1979г. от Левски със 70:69 в изключително драматичен финал, който се играе в Ямбол. Година по-късно през 1980г. Марица отново е на финал срещу хърватския Загреб, а финалът е в Перник. След нова драматична среща маричанки губят със 76:82. 

Михайлова е съотборник в Марица и в националния отбор с най-успешната пловдивска баскетболистка Пенка Стоянова, от която учи много. 

Михайлова играе и за другия женски тим на Академик от 1984 до 1988г. 

Играе в националния отбор при кадетките, където през 1976г. завършва на третото място на европейско първенство. 

От 1978 до 1982г. е част от женския национален отбор. Става балканска шампиона, участва и на европейски първенства. Треньор в националния отбор е легендарният Иван Гълъбов. 

През 1980г. на Олимпиадата в Москва България побеждава със 102:65 Италия в първата среща, а след това губи от СССР с 83:122. Националките побеждават Куба с 84:64, Унгария с 90:75, а в последната си среща в групата се налагат на Югославия с 81:79 в директен мач за място на финала. С успеха "лъвиците" завършват на второто място. Те играят финал със СССР и губят със 73:104. Така Ангелина Михайлова успява да спечели сребърен медал, а в състава е и друга пловдивчанка - Пенка Стоянова, която през 1976г. печели и бронз от Олимпиадата в Монреал. 

През 1988 слага край на кариерата си, но след пауза от 5 години продължава кариерата си в Слиема Уондърърс в Малта. През 1993 г. участва на Олимпийските игри на малките страни в Малта. Като състезател на Малтийския националния отбор и завоюва бронзов медал. Заслужил майстор на спорта.

Неин съпруг е футболната легенда Красимир Манолов, който играе за три от четирите пловдивски клуба - Локомотив, Ботев и Спартак. Единственият българин ставал шампион и като футболист и като треньор в чужбина с тима на Валета. Бивш треньор на Локомотив, Ботев, Марица, малтийския Валета и други. 

Двамата често могат да бъдат срещнати на различни спортни събития в Пловдив.