Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни.

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем със състезателката по гребане Магдалена Георгиева, която печели бронзов медал от Олимпийските игри в Сеул през 1988г. 

Магдалена Георгиева е родена на 7 декември 1962г. в пловдивското село Брестовица. Тя завършва пловдивското спортно училище "Васил Левски" и НСА "Васил Левски". Тренира гребане от 1976 г. при Георги Янков, който става и нейн съпруг. Състезава за Армейско физкултурно дружество Тракия".

Георгиева се превръща в една от най-успешните ни гребкини. Магдалена Георгиева участва на единичен скиф, двойка скул и четворка скул.  

На световните първенства за юноши успява да спечели две втори места на четворка в скул в две последователни години - 1979г. и 1980г. 

Първият и голям приз при жените е бронзов медал на скиф на турнира "Дружба", който е алтернативна Олимпиада за страните от Източния блок.

През 1985г. на Световното първенство в Хазевинкел, Белгия печели бронз на двойка скул. 

Година по-късно през 1986г. е сребърна медалистка на Световното в Нотингам, Англия. Там участва на единичен скиф. 

През 1987г. в Копенхаген, Дания на единичен скиф става световна шампионка и по този начин печели пълен комплект медали от световни първенства. Става и първата българка световна шампионка на скиф. След нея Румяна Нейкова успява да стане двукратна световна шампионка на скиф - 2002 и 2003 година. 

През 1988г. участва и на първите си олимпийски игри, след като пропуска Лос Анджелис 1984г. заради бойкота на страните от Източния блок. Печели категорично серията си с 7:50.64 мин., а втората белгийката Рита Дювал е с време 8:09.25 мин. В полуфиналната също е безапелационна 7:35.47 мин., оставяйки зад себе си с 7:39.93 мин. Мариора Чиобану от Румъния. 

Във финала, който е доста успорван се бори за медалите с Юта Бехренд от ГДР и Ан Марден от САЩ. Българката завършва трета с 7:53.65 мин., втора е американката Марден с 7:50.28 мин., а олимпийското злато отива при Бехренд с 7:47.19 мин. 

През същата 1988 г. в Люцерн, Швейцария, Магдалена Георгиева поставя рекорд на канала в дисциплината скиф.

През 1989г. в Блед, Словения на последното си световно първенство печели два медала. Тя печели бронз на двойка скул и на четворка скул. Така тя става единствена българка заедно с Павлина Александрова с два медала от едно световно първенство по гребане

Приключва кариерата си през 1990г. След края на кариерата си е треньор в АФД Тракия. Заслужил майстор на спорта от 1984г. 

Завършва кариерата си със седем медала от световни първенства и олимпийски игри. Може да се похвали с пълен комплект медали от световни първенства.

От 2000г. влиза в състава на Военновъздушните сили на България, като инструктор по физическа подготовка и спорт.  Тя е инициатор за създаването на първия женски футболен отбор в българската армия.

Завършва военната си служба като капитан в авиобаза Граф Игнатиево през 2014 г.

Преди две седмици беше обявена и за почетен гражданин на община "Родопи" и получи званието си на 1 ноември. Отличието връчи кметът на Община "Родопи" адв. Павел Михайлов. На награждаването също така присъстваха кметът на Брестовица Любен Радев и нейният съпруг Георги Янков.