Градовете Пловдив, Белград, Задар и Клуж-Напока бяха утвърдени да са домакини на Европейското първенство за жени от 18 август до 4 септември, съобщи CEV.

На него ще участват 24-те най-добри отбора на Стария континент. Четирите държави домакини - България, Сърбия, Хърватия и Румъния ще се опитат да повторят и дори да подобрят успеха на предишния турнир, приет от Турция, Полша, Унгария и Словакия.

Европейският шампион Сърбия ще защитава трофея си на шампионата, а националките ни ще бъдат водени на първенството от пловдивчанина Иван Петков, който е начело на България от 2018-а година.

България е била домакин на шампионата през 1950, 1981 и 2001, но за първи път Пловдив ще има възможността да организира първенството. 

Пловдив ще бъде домакин на една група, четири осминафинала и два четвъртфинала.  

Останалите градове ще бъдат Белград (Сърбия), Задар (Хърватия) и Клуж-Напока (Румъния).

"В прекрасна взаимоотношения сме с четирите града, които са изключително спортни - каза Александър Боричич, президент на CEV. - Новото издание на европейското първенство ще продължи традицията, която поставихме през 2019 година най-добрите отбори да играят в безпрецедентен брой страни, които ще гарантират истинско волейболно шоу. Искам да благодаря на националните федерации и държавите за подкрепата и се надявам, че до старта пандемията ще е под контрол. И така много чуждестранни фенове ще могат да пътуват до градовете и да се наслаждават на волейбол на най-високо ниво."