Пловдивски тийнейджъри се представиха отлично на първото европейско първенство по авиомоделен спорт в клас радиоуправляеми електропланер, който се проведе в Дупница през миналата седмица. Националният ни отбор за младежи в състав Никола Радков от „Модел клуб-Пловдив“, Ивайло Димитров от Шумен и Младен Тотев от Казанлък, спечелиха шампионската титла и грабнаха златните медали, като оставиха след себе си отборите фаворити на Украйна и Германия.

Ученикът от МГ “Академик К. Попов“ Никола Радков се представи блестящо след 14 старта в редовната програма и 4 старта на финалите в конкуренция от 26 състезателя от 11 страни, като Германия, Русия, Украйна, Словения, Хърватска, а силният вятър не попречи на пловдивчанина да заеме 6-о място в индивидуалното класиране.

Преди Европейското първенство се проведе Световна купа в същия клас радиоуправляеми електропланери с разпереност на крилата до 4 м. Там участие взеха над 108 души от целия свят. Възпитаниците на Математическата гимназия Никола Радков и Мирослав Вършилов заеха 65 и 69 място, въпреки техническите проблеми, които ги съпътстваха.

При мъжете Ангел Карадинев от „Модел клуб-Пловдив“ зае 21 място. На Европейското първенство Ангел се класира 30-и от 65 участници от 25 страни.

„Никола дойде направо от световните първенства за радиоуправляеми ракетопланери в Полша, където зае второ място отборно и четвърто място индивидуално при младежите и за радиоуправляеми планери с термично реене в Румъния, където станаха трети в света. За отбелязване е, че младите пилоти индивидуално се класираха за финалите и заеха позициите до 8 място”, разказа пред TrafficNews.bg Радослав Радков, треньор и ръководител на "Модел клуб-Пловдив". 

Никола Радков е само на 16 години, но вече е майстор на спорта. Извоюва си това звание преди две години, след като със съотборниците от Казанлък и Шумен печелят световна титла за радиоуправляеми ракетопланери на международно състезание в Украйна. При това във въпросната надпревара се състезават не със свои набори, а с мъже. „Никога досега не се е случвало младежи, и то от България, да станат световни шампиони при мъжете”, с гордост посочва треньорът.  

Изключително ценен е и трофеят, който момчетата носят у дома. Това е преходна купа, която представлява пилот, прегърнал витло на самолет. Създадена е през 1983 г. и се предава от едните световни шампиони на следващите. На нея са изписани имената на лидерите в този спорт - САЩ, Русия, Китай. Благодарение на нашите момчета на купата вече е изписано и името на България. Миналата година пловдивчанинът извоюва и друг успех - успя да влезе в националния отбор при младежите за радиоуправляеми ракетопланери и за радиоуправляеми планери с термично реене. Заедно с Младен Тотев от Казанлък и Ивайло Димитров от Шумен станаха втори при големите планери и трети при ракетопланерите. 

„Това е голям успех и за нашия клуб, защото по този начин стимулираме и други деца да дойдат и да постигат успехите, които постигна Никола”, отчита Радослав Радков. 

Сега предстои републиканско първенство за електро планери в Пловдив на летищна площадка Белозем. На него освен Никола ще се състезава и ученикът от 10 клас на МГ “Академик К.Попов“  -  Мирослав Вършилов. Там младежите от пловдивския клуб ще се състезават с планери „Explorer” с размах на крилата 3,8 м и ще мерят сили с над 40 състезателя от цялата страна.

Екипът на TrafficNews.bg им пожелава успех!