Българският спорт изпраща не толкова успешна година, а световни шампиони през тази година за мъже и жени нямахме. Въпреки това спортисти като Алберт Попов и Александър Везенков стават все по-добри в конкурентни спортове като ски алпийските дисциплини и баскетбола. Все пак трябва да отбележим, че и миналата година - 2021 беше и най-успешната за българския спорт от близо 15 години насам и през тази беше нормално да няма чак толкова големи успехи. 

Индивидуалните спортове 

Страхотни успехи имаше в леката атлетика и биатлона от младите надежди. Пловдивчанката Пламена Миткова стана световен шампион до 20 години в скока дължина на Световното до 20 години в леката атлетика, а биатлонистът Благой Тодев стана европейски шампион за юноши и беше близо и до световната титла, оставайки втори. Той взе и първия кристален глобус в историята ни в биатлона. 

Годината стартира със Зимна Олимпиада, а в нея скиорът Алберт Попов затвърди силните си изяви в елита на един от най-конкуретните спортове. България завърши без медал, но Попов даде най-предно класиране - девето място, което в този вид спорт и сериозната конкуренция е изключителен успех за България. Той записа и още няколко престижни класирания като влизания в топ 10 и до 15-то място. 

България беше на върха в щангите на Европейското в Тирана и спечели отборното класиране с общо 8 медала - 5 златни, един сребърен и два бронзови от общите резултати и общо 23 медала - 13 златни, 5 сребърни и 5 бронзова в отделните категории. 

Европейски шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Дейвид Фишеров, Валентин Генчев и Христо Христов. Медали от първенството спечелиха още Божидар Андреев, Габриел Маринов, Диан Пампорджиев и Карлос Насар.

За съжаление на Световното щангистите не успяха да затвърдят представянето си от Европейското и спечелиха едва два медала, но без нито една в общите резултати - злато в изтласкването за Карлос Насар в категорията до 89 кг. и на Божидар Андреев в изхвърлянето на кат. 73 кг.

Състезателите по борба завоюваха две европейски титли на Европейското - Кирил Милов и Тайбе Юсеин. Медали спечелиха и Евелина Николова, Миглена Селишка, Юлияна ЯневаАйк Мнацаканян, Ахмед Батаев, Рамазан Рамазанов, Георги Вангелов

Борците ни завършиха и с два медала на Световното първенство, а със сребро се окичиха Едмонд Назарян и Кирил Милов

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков и неговият Олимпиакос достигнаха до полуфиналите на Евролигата - най-големият баскетболен клубен турнир в света. Тимът остана на четвъртото място, но Везенков отново беше на топ ниво и продължава да показва страхотни игри за гръцкия гранд. 

Синът на волейболна легендата Владимир Николов - Александър Николов подписа с един от италианските грандове Мачерата, а доста волейболни специалисти чертаят голяма кариера на Алекс. Той играе вече като титуляр и в националния отбор, а с националния отбор до 20 години стана бронзов медалист от Европейското. 

В бокса Севда Асенова стана европейска шампиона. Медали от Европейското спечелиха и пловдивчанката Венелина Поптолева, Станимира Петрова и Светлана Станева

Сева Асенова беше единствената наша представителка, която спечели медал от Световното - бронз. 

При мъжете на Европейското по бокс медали спечелиха Ергюнал Себахтин, Даниел Асенов и Хавиер Диас

В художествената гимнастика отново имаме сериозни успехи. Новият ансамбъл, който наследява олимпийските шампионки, спечелиха две световни титли на първенството в София в многобоя и на 3 ленти и 2 топки. Боряна Калейн стана европейска шампионки на лента и топка, но заболяване я извади от Световното в София. Калейн беше достойно заместена от малкото чудо Стилияна Николова, която завоюва цели четири медала - трета в многобоя, както и сребро на лента, обръч и бухалки. 

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да изпрати силна година. Българинът достигна само до три полуфинала в турнирите, в които участва през годината - Мастърс турнира в Монако и турнирите в Мелбърн и Виена. В турнирите от Големия шлем българинът не успя да достигне до осминафиналите. 

Боксьорът Кубрат Пулев загуби от Дерек Чисора и записа третата си загуба в професионалната си кариера след пораженията от Владимир Кличко и Антъни Джошуа. 

Плувецът Цанко Цанков успя да стане шампион в плувния маратон на Гибралтарския проток. В плуването в басейн на Световното първенство за мъже и жени - мъжката ни щафета на 4х200 се класира на финала и завърши на осмото място, постигайки историческо постижение, тъй като до момента никога българска щафета на 4х200 не беше достигала до финал на Мондиал.

Отборните спортове 

Във футбола националния ни отбор живна малко след много тежки дни. През юни националите достигнаха до най-голямото си дъно, губейки от Грузия с 2:5 у дома и правейки 1:1 с Гибралтар като гост. С назначаването на новия треньор Младен Кръстаич България е без загуба с три победи и едно равенство. Националите победиха и Северна Македония в Скопие с 1:0 и така си осигури второто място в Лигата на нациите, което остава шансове за бараж ако не успеем да се класираме чрез нормалните квалификации за Евро 2024. Именно класирането на Европейското може да сложи край на негативната тенденция от 20 години без голям футболен форум, а в квалификациите България попадна в една група с отборите на Сърбия и Унгария. 

Баскетболните национали се завърнаха на Европейско след 11-годишно отсъствие. Националите не бяха далеч от нещо повече, но загубиха в равностойни сблъсъци срещу Черна гора и Белгия. България записа успех над домакина Грузия и загуби с разлика от фаворити Испания и Турция. 

Волейболните ни национали за първи път загубиха от отбори като Мексико и Австралия през тази година в Лигата на нациите и на Световното, а на Мондиала за първи път не мина първата предварителна група и записа най-лошото си класиране в историята си на Световно и записа едва две победи в официални мачове за цялата година. За разлика от батковците обаче волейболният национален отбор до 20 години спечели бронз на Европейското първенство. Женският волейболен отбор, който е единственият български тим при жените в отборните спортове, който участва на Световно първенство в последните години, също не успя да премине първата група на Световното.