„Целият ни отбор по допинг бе хванат с щанги“. Този виц само преди месец „къртеше мивки“ във вихъра на допинг скандала, при който България на практика остана без национален отбор по вдигане на тежести. Единственият национал, който оцеля е пловдивчанинът Георги Шиков. „Как така - нали всички тренират заедно и ядат едни и същи неща?!“, ще попитат любителите на конспиративни теории. За да им отговори, репортер на TrafficNews.bg се срещна с щангиста и го разпита защо само неговата проба се оказа чиста.

Оказа се, че причината за това изобщо не е някакъв случаен късмет, а специалният режим и хранителните добавки, който Шиков взема. Щангистът тренира и се възстановява с хранителни добавки и суплементи,  които той получава от пловдивския магазин „Мускули“. Точно те спасили спортната кариера на олимпийската ни надежда.

Всъщност много от известните пловдивски спортисти ползват експертите от магазина, който през последните години се превърна в консултативен център.

„Работим само с вносни продукти, които са на световно ниво. Оказваме помощ на много спортисти. Не само като продукти, но и като финасиране. Аз самият тренирам с тях и виждат колко тежко и трудно е възстановяването. Въпреки това момчетата влагат сърце и душа и побеждават спортисти от държави, чиято подготовка е изцяло финансирана от държавата и спонсори“, коментира собственикът на „Фитнесгруп“ Огнян Кръстев. 

Оги, както е познат сред спортистите, защото самият той активно се занимава с боди билдинг, е истинска енциклопедия и знае всичко за хранителните режими и добавките които помагат както на спортистите, така и на аматьорите, които се занимават с различни спортове и фитнес. 

„Формулата на успеха е талант + тежки тренировки + добра подготовка + възстановяване. За съжаление в България всички забелязват само крайния резултат, но не и трудния път, който изминава спортистът, за да стигне до стълбата с медалите. Уважението към работата ни тук е 0. Въпреки всичко ние защитаваме трибагреника с душа и сърце. А такива като Огнян Кръстев са единици“, казва националният състезател по киокушин карате Милуш Драганов.

Подготовката и възстановяването на национала по джудо Янислав Герчев също се изготвя в „Мускули“. Резултатите са налице – Герчев е европейски шампион по джудо. „Мускули“ е спонсор и на най-силния българин - Стоян Тодорчев, който участва в световните състезания — STRONG MAN. След последния панаир в Кьолн, където се представят последните иновации при уредите, фитнес оборудването и хранителните добавки, „Фитнесгруп“ се върна с нови договори за дистрибуция на още няколко известни марки хранителни добавки. 

„Липсата на посредници ни позволява да поддържаме най-добри цени в цялата страна“, категоричен е Кръстев.


Съвети за начинаещи билдъри

Младите  знаят, че трябва да започнат отнякъде, когато става въпрос за
хранителните добавки, но често пъти е трудно да решат от къде – и колко
пари трябва да инвестират в тях, за да постигнат бързи и добри резултати.

Ето и няколко основни съвета:

1) Силови тренировки не по-често от четири пъти седмично и не по-дълго от 75 минути всяка, защото в противен случаи ще се претоварите и няма да може да се възстановявате между отделните тренировки. 

2) Яжте често – поне пет пъти дневно, като се стараете да увеличите приема си на протеин (средно 30 грама) на едно ядене

3) Тренирайте 2-3 часа след основно хранене, ако желаете намаляване на теглото най-добре сутрин на празен стомах. Веднъж започнете ли да спазвате тези две основни правила, сте готови да започнете да приемате и хранителни добавки. Ето и как препоръчваме да се приемат:

- Ако желаете да задържите теглото си или да изчистите излишните мазнини
приемайте високобелтъчен суроватъчен протеин след силови тренировки, ако желаете покачване на теглото пийте високовъглехидратен суроватъчен
протеин (гейнър).

- Преди тренировка приемайте аминокиселини, BCAA (аминокиселини с разклонена верига) или суроватъчен изолат, така ще избегнете чувството за тежест по време на тренировка. Суроватъчният протеин е един от най-бързо усвояващите се протеинови източници. Това означава, че лесно се абсорбира от организма, така че тялото да може да започне да тренира и насърчава възстановяването на мускулите след тренировка, предоставяйки аминокиселини по време на спортуване. Добрата новина е, че вече може да закупите своя суроватъчен протеин на достъпни цени. Разгледайте богатото разнообразие на протеини в  магазина ни на бул. „Шести септември“ №65.

- Консумирайте бързо усвояващи се въглехидрати след тренировка. Една от грешките, които много начинаещи правят е да приемат много повече протеин за сметка на също така важните за организма въглехидрати, тъй като те са от съществено значение, с които се подхранва растежа на мускулите и тяхното възстановяване. Бързо усвояващите се въглехидрати като например захарта, трябва да се консумират заедно с белтъчини след тренировка (честа грешка е това да се прави преди тренировка).

- Приемайте креатин, глутамин и BCAA (аминокиселини с разклонена верига) за по-добри резултати от силовите ви тренировки. Дозата е 3-5 грама от всяко преди и след тренировка, като за оптимално възстановяване е добре да се прибави и един прием преди сън.

4) Допълнително си набавяйте витамини и минерали, особено витамин C, за подпомагане на възстановяването и растежа.

Витамините и минералите са много важни, за да сте здрави, но освен това са и от съществено значение за резултатите от усилията положени по време на тренировка. За да подсилите вашия организъм приемайте мултивитамини, които са специално съставени за спортисти. Какво трябва да вземете: Започнете с важния за цялостното здраве витамин Ц, приемайки по 500-1000 мг 1-2 пъти на ден. Освен него е хубаво да пиете и мултивитамини, с които да доставяте на тялото си нужните витамини и минерали.

5) Ефективното намаляване на телесните мазнини и запазването на мускулната маса е много по-сложно, отколкото изпълнението на само едното от двете. Много спортисти просто махат въглехидратите и започват да приемат фет бърнъри, когато преминават на програма за изгаряне на телесните мазнини. Ако знаете как да се възползвате максимално от хранителните добавки, диета и тренировката, ще постигнете страхотни резултати.

6) Запомнете че всеки човек е със строга индивидуалност и в случай че няма натрупани знаия и опит от години тренировки е добре да се посъветва със специалист за тренировъчния си режим, храненето и приема на хранителни добавки.

TrafficNews.bg