Бягането има много полезни ефекти върху човешкото тяло и емоционално състояние. Освен тях обаче, то може да бъде и с кауза. На 30 май малки и големи ще ни покажат именно това, като станат част от Европейска миля, чието пилотно издание в България избра каузата за борба с рака. Събитието стартира в 11 часа от трибуните на Гребния канал в Пловдив. Желаещите да се включат могат просто да ходят, ако бягането не е техният спорт. Всеки желаещ може да се включи и с дарение на място в дарителска кутия или по дарителска сметка към фонда ния Спри Рака.

Събития, част от кампанията, пилотна за България и Пловдив European mile, течаха през целия месец май, като най-мащабното от тях събитие ще бъде проведено на 30 май на Гребна база, подкрепяйки каузата на организацията Stop Cancer за борба с рака. В програмата си  събитието ще включва и спортни тренировки за малки и големи, които ще стартират веднага след проведения крос.

Всеки включил се и изминал разстоянието ще може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. Събраните средства ще бъдат дарени за отделението по детска онкохематология към УМБАЛ „Св Георги” - Пловдив.  

 “Ракът не е присъда. Отдавна вече има ефективни методи за лечение и колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голям е шансът за успех, затова активно призовавам хората да си правят профилактични прегледи и да следят своето здравословно състояние. За събитието обединяваме усилия с каузата СПРИ РАКА, за да допринесем за неравната битка на много хора, страдащи от коварната болест - не само финансово, а и чрез емоционална подкрепа. Вярваме че, това е важно за мнозина, които имат нужда да знаят че не са сами, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен ”Вярвам,  че движението е здраве и това да бъдеш активен допринася за по-доброто ни здраве. 1 миля е разстоянието, което ни е необходимо ежедневно, за да получим своята доза движение. Това е разстояние, което е подходящо за малки и големи, стари и млади, за хора, които не са във форма или имат здравословен проблем. То може да бъде изминато с лек крос или просто с разходка“, допълва тя.

Събитието е в партньорство със сдружение Спри Рака, които са си поставили за цел да привлекат вниманието на обществото за подкрепа и съпричастност към болните със злокачествени кръвни заболявания, както и техните близки да агитират и възпитават за повече движение, правилно хранене, своевременна профилактика, активно отношение към проблемите. Ежегодно те организират събития, под надслов Спри Рака, като през 2021 година това ще се случи на есен.

Дарения за Клиниката по клинична хематология могат да бъдат направени по всяко време по следната банкова сметка:

Търговска Банка Д АД

IBAN: BG45 DEMI 92401 000 277 037

BIC: DEMIBGSF

Сдружение СПРИ РАКА