Кметът на Пловдив Иван Тотев говори по една от болните теми за града – състоянието и преспективата със стадионите и призна, че картината е доста неясна. Започнахме инициатива за довършването на стадион "Пловдив". Въпросът е от каква категория ще бъде съоръжението. Архитект Валентин Маринов се зае с отговорната задача да изготви задание за проектиране и да изследва вариантите и средствата, необходими за тяхното осъществяване. Със сигурност ще държим да има възможност да се играят мачове от евротурнирите. Експертите ще кажат до какво ниво. И на нас ни се иска финал в Шампионска лига, но там сметките са други. С бюджет 2018 ще се опитаме да заделим сума за реално проектиране. Ще има възможност стадион Пловдив да отговаря на изискванията на УЕФА, най-малкото защото една част от него ще бъде чисто нова. Говорим за премахването на насипните трибуни от източната страна и зала Чайка. Това разстояние е голямо и има възможност архитектите да развихрят въоръжението си – съблекални, ВИП зона, журналистически места и така нататък. Не искаме да влизаме в публично-частни партнорства, тъй като проблемите на стадионите в Пловдив идват от тях, каза Тотев в интервю за Дарик радио.

Той се въздържа от пространен коментар за стадион „Христо Ботев“, но призна, че положението не е цветущо. Ние сме толерантни, все още сме в срока за строителство, но и той ще изтече и през 2018 година ще трябва Общината да взима някакви решения, ако няма развитие. За момента нямаме информация какво се случва със стадиона. Мисля, че и концесионните такси още не са платени, но до края на годината има още време. Нещата обаче не са много розови, каза кметът за Колежа.

Що се отнася до стадион Лаута – за него има концесионно намерение от ФК Локомотив, откъдето подготвят предложението. След това ще стартира процедура по отдаване на концесия. От клуба искат и терен за построяване на база. Информацията ми е, че се работи по документите и очакваме другата седмица да получим нещо черно на бяло., каза Иван Тотев.

Кметът взе отношение и по въпроса за плувния басейн. Той сподели, че проектът на архитект Тодор Абаджиев е много хубав, максимално ефективен и е получил одобрението на клубовете. Стойността му обаче верояно ще надхвърли 10 милиона лева. Има възможности за финансиране и една от тях е по програма Джесика, завърши Иван Тотев.