Руският милиардер Роман Абрамович е получил грешен съвет при евентуалното си желание да купи лондонския футболен клуб „Арсенал“, заради което е спрял избора си на друг клуб от английската столица – "Челси". Твърдението е описано в книгата „Клубът: Как Висшата лига стана най-богатият и най-разрушителният бизнес в спорта“, написана от Джошуа Робинсън и Джонатан Клег.

Абрамович купи „Челси“ за 140 милиона лири през 2003 година. Според слуховете се е колебал между няколко отбора.

Твърди се, че руският бизнесмен е направил запитване в швейцарската банка UBS за оценка на финансовите параметри на Висшата лига, с уговорката, че „Арсенал категорично не се продава“.

Книгата твърди, че бившият директор на топчиите Дейвид Дейн е казал, че собствениците всъщност са били готови да продават на руснака.

В крайна сметка Абрамович купи „Челси“ и наля стотици милиони в клуба, постигайки пет купи на Висшата лига, купа на Шампионската лига, Купа на Европа и други постижения.

Според книгата Абрамович се отказал от покупката на „Тотнъм“, след като видял града.

„Докато мерцедесът му се движеше по Тотнъмското шосе, той погледна навън и каза на руски, „Това е по-зле от Омск“ – мрачен сибирски град, където притежаваше рафинерия“, пише в книгата.

Съдбите на трите клуба са известни, а Роман АБрамович отдавна не е посещавал мачове на Стамфорд Бридж заради проблеми с британската си виза.