Волейболната Марица извърши истински подвиг! Момичетата на Иван Петков записаха историческо класиране в груповата фаза на Шампионската лига, след като играха на изключително ниво и пречупиха силния руски тим на Енисей като гост. Родните волейболистки, водени от Иван Петков сътвориха паметен обрат с 3:2 (20:25, 19:25, 25:22, 27:25, 15:12) и златен гейм, завършил 15:11 в мача-реванш в далечния Красноярск. В първия двубой в Колодрума рускините победиха с 3:2, въпреки че маричанки направиха много силен мач.

Лошите новини за българския лагер започнаха още сутринта, когато контузия в кръста по време на тренировката получи капитанката Радосвета Тенева и трябваше да остане извън мача. Подкрепен от над 2500 зрители по трибуните, Енисей влезе много силно в мача с 5:1 в началото на първия гейм, но Марица влезе в ритъм и не само навакса изоставането си, но дори поведе в резултата. Все пак по-добрата игра в нападение на рускините им даде сериозно предимство и те в крайна сметка спечелиха частта с 25:20. Надмощието на Енисей в атака стана още по-осезаемо във втория гейм. Наталя Малъйх продължи да бележи точка след точка и домакините дръпнаха с разлика. С влизането на разпределителката Кристина Чешляр в игра към края на частта се усети леко подобрение в играта на Жълто-сините, но бе твърде късно за нещо повече от 19:25.

Чешляр остана в игра и за третата част. На терена вече бяха и Десислава Николова и Мария Данчева. Подобрението в полето на Марица вече бе чувствително и българският отбор успя да поведе с голяма разлика. Опитът на рускините да се върнат в гейма към края на частта бе само частично успешен преди Кремена Каменова да приключи въпроса с хитро прехвърляне на противниковата блокада за 25:22. Иван Петков продължи да търси оптималната постройка на отбора и в четвъртия гейм. С Лора Китипова отново на терена, Марица на два пъти дръпна далеч напред в резултата. И двата пъти обаче грешки в организацията на нападението позволиха на Енисей да се върне в гейма и дори пръв да стигне до мачбол. Домакините обаче също грешат и съдбата се усмихна на българския тим – 27:25 и равенство в мача. В тайбрека българките вече контролираха положението на терена. Разликата дойде от по-успешната игра на пловдивската блокада, а Кремена Каменова с мощна атака затвори гейма и мача при 15:12.

Отборната игра бе в основата на успеха в златния гейм. Момичетата на Иван Петков се раздадоха докрай, докато домакините сякаш блокираха на терена. А блокадата на Марица продължи да бъде на високо ниво и да носи точка след точка. Пловдивчанки стигнаха до геймбол при 14:9, а при третия такъв Таня Петкова заби за победното 15:11.

Топреализатор на шестте гейма стана Нася Димитрова с общо 21 точки, шест от които от блокада. Кремена Каменова добави 20. За Енисей най-резултатна бе Наталя Малъйх със 17.

Отборът на Марица има съвсем малко време да отпразнува историческия успех и да отпочине тази вечер, тъй като полетът им от Красноярск за Москва и оттам за Истанбул е много рано сутрина. Очаква се малко преди 13:00 б.в. в неделя шампионките да кацнат край Босфора, откъдето с клубните бусове ще потеглят към Пловдив.