Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не скри радостта си от спечелените шест медала от Световното първенство в София.

"Бих казала, че това е много щастливо състезание за нас. И в най-прекрасните си мечти не съм си представяла, че ще спечелим толкова много медали, но разбира се, надявала съм се. Не започна много добре, ако Боряна Калейн беше тук, щеше да блести като един диамант, предполагам, че съдбата ще ѝ върне това, за което най-много мечтае. Отсъствието ѝ наложи да променим стратегията, защото това Световно първенство раздаваше и квоти за Париж. Променихме най-рисковите елементи на Стилияна Николова. Това промени някои стратегии, като основно се наложи да променим малка част от две от нейните съчетания. Това, което направи тя е абсолютен героизъм", сподели Илиана Раева пред БНТ.

В последния състезателен ден ансамбълът на България спечели златните медали на финала на три ленти и две топки в "Арена Армеец". Възпитаничките на Весела Димитрова спечелиха абсолютната световна титла в многобоя в петък.

"Ансамбълът работи в този състав от четири месеца, за нас най-важно беше да вземем квота. Истината е, че положихме много труд и усилия. Имаше тренировки, които бяха между 8 и 10 часа на ден. Този труд се отблагодари на момичетата. Този отбор е млад, имат по-голям потенциал", каза още президентът на централата.

"За първи път от 45 години, откакто съм в гимнастиката, присъствам на такова съдийство и класиране. Адмирации и респект. Видях как оценката за артистичност помогна на нашите момичета, компонент, на който България държеше изключително много", добави още Илиана Раева.