Най-добрият ни тенисист се изправя срещу белгиеца Давид Гофен тази вечер от 20 часа на финала на Мастърс турнира на осемте най-добри в Лондон. Ако спечели историческата за него титла, българинът ще наруши една традиция в турнира, която в случая облагодетелства неговия съперник.

Давид Гофен е шестият играч, записал победи над Рафаел Надал и Роджър Федерер в рамките на един турнир. Белгиецът са наложи над световния номер 1 още в първия мач на турнира, а впоследствие надделя и над Маестрото на полуфинал. 11 пъти досега някой е записвал това постижение и 11 пъти след това въпросният тенисист е стигал до титлата, пише tenniskafe.com. Останалите, които правят компания на Гофен в списъка са Новак Джокович, Николай Давиденко, Анди Мъри, Хуан Мартин Дел Потро и Давид Налбандян.

На финалите на заслючителния Мастърс последно го е сторил Джокович, а е прясна все още и историята, в която Давиденко триумфира през 2009-а година. Тогава сюжетът е подобен на този на Гофен сега – победа над Матадора в групите и отстраняване на Федерер на полуфинал. Руснакът тогава се справя с Хуан Мартин Дел Потро в двубоя за титлата.