Дойде денят на историческото участие на български тим в груповата фаза на женската Шампионска лига. Тази вечер, от 18: 30 часа в пловдивската зала Колодрума гостува настоящият лидер в руската Суперлига Динамо Казан, а заслужената чест да бъде домакин на историческия двубой има българският шампион Марица (Пловдив).

Вицешампионките на Русия пристигнаха в Града под тепетата с 12 състезателки. Редом с имената на цяло съзвездие от големи руски волейболистки и именитата азербайджанска звезда Наталя Маммадова, блести и това на капитанката на българския национален отбор Елица Василева.

Динамо Казан е настоящ носител на Купата на ЦЕВ, лауреат на Купата на Русия и вицешампион на своята страна. Тимът от Татарстан се завръща в Шампионската лига след едногодишно прекъсване. Той е единственият руски отбор, печелил най-престижния клубен турнир през 21 век, триумфирайки с европейската клубна титла през 2014 година. Същата година печели и световната клубна титла. Подобно на своите домакини от Марица, Динамо Казан в момента е и есенен първенец в своето национално първенство с осем победи и 24 точки от девет изиграни мача в Суперлигата на Русия.

„Наистина много класен отбор, може би един от най-класните в света,” коментира наставникът на Марица Иван Петков по адрес на руския противник. “Мисля, че в този турнир няма лесни мачове. Подготвени сме за мача и момичетата са доста ентусиазирани. Чакат мача с голям професионализъм. Отборът от Казан е доста фаворизиран в настоящия двубой, но с оглед на резултатите и нивото, които има, това е нормално. Ние трябва да се задоволим с очакванията на хората. Точно за това искаме да изиграем един качествен мач, в който да покажем нашето ниво, да покажем пред хората, които ще ни подкрепят, че не сме случаен отбор, че сме отбор, който има своите достойнства.“

Марица е първият български тим, който участва в женската Шампионска лига. При второто си участие българските шампионки сътвориха истински подвиг, класирайки се за груповата фаза. Маричанки сториха това по особено драматичен начин, отстранявайки два отбора – шампиона на Финландия ЛП Сало (Сало) и бронзовия медалист в Русия Енисей (Красноярск), след златни геймове, спечелени на чужд терен. Във вътрешното първенство на България, трикратните шампионки са непобедени на полусезона и водят в класирането с шест успеха от шест мача.

Надпреварата в Група С вече започна снощи. В първия мач полският Хемик (Полице) победи като гост сръбския Визура (Рума) с 3:0 (25:17, 25:21, 25:14). Топреализатор на този двубой стана Катажина Гайгал-Аньол с 13 точки, от които шест блокади, за победителките.

Жълто-сините ще излязат на терена в Колодрума в пълния си блясък. Здравословните проблеми в състава отшумяха и единствената, която ще отсъства от групата от 14 състезателки за двубоя с Динамо Казан, е най-младата разпределителка на отбора Мирела Шахпазова.

Първи съдия на двубоя довечера ще бъде Константинос Вудурис от Гърция, а втори рефер – румънецът Паул Кътълин Сабо-Алекс. Делегат на ЦЕВ е хърватинът Анте Матияца.

Да напълним Колодрума и да подкрепим Марица в историческия мач!