Най-добрият ни тенисист Григор Димитров спечели 4 титли през сезона, последната от които - от изключително престижния Мастърс на осемте най-добри в Лондон. Той заслужено стана Спортист номер на България и бе човекът, който ни донесе най-много радост и положителни емоции през 2017 година. Освен това Гришо се нареди на челните мести в редица престижни класации в тениса. Има и още една, в която може да заеме полагащо му се място, но за таи цел е нужно да го подкрепим. Става въпрос за класацията за най-зрелищен мач през годината на специализирания сайт tennis.com. Номинацията естествено е за полуфинала на Открития шампионат на Австралия срещу Рафаел Надал. Въпреки че Григор загуби в пет сета, той ни поднесе едно спиращо дъха преживяване и този двубой го катапултира към последвалите успехи и достигането му до 3-о място в световната ранглиста в края на сезона. Ето какво пише за мача анализаторът на сайта Стив Тайнър:
 
След 4 часа иполовина играеха Надал и Григор Димитров все още се бяха вкопчили в люта битка при 3:3 в петия сет на Род Лейвър Арена. И двамата сновяха по корта като опиянени, но с неподправена грациозност. В един момент изглеждаха така, сякаш ще се строполят нап корта от умора, веднага след това ги виждахме да тичат от едини край до другия, за да забият поредния уинър в полето на противника. Невероятен спин, удари, изчислени с точност до милиметъра и със скорост от над 100 мили в час, ювелирни волета, смачове и какво ли още не. Надал и Григор експлоатираха всичски възможности на тениса и на самите себе си в усилията си да стигнат до финала. Коментаторите се увориха да повтарят думата "невероятно" - повтаряха я по 3-4-5 пъти всеки гейм. Димитров беше забил 20 аса и 79 уинъра, а Надал бе намерил най-добрия си тенис за последните три години. 
 
Димитров почувства любовта на феновете, докато излизаше от корта с гордо вдигната глава. Дали тази загуба му донесе положителна енергия. Дали послужи по същия начин, както петсетовото поражение на Стан Вавринка от Новак Джокович в полуфинала през 2013-та, последвано от титла през 2014-та? Вавринка отстъпи, но именно онзи мач му вдъхна увереност, че може да печели титли от Големия шлем. Щастлив съм от много неща. Оставам позитивен и с високо вдигната глава. Едно нещо мога да твърдя със сигурност - оставих всичко от себе си на корта, каза Григор след мача, завършва статията си Стив Тайнър.
 
Номинирани са още 9 битки през годината, като спечелилите първите три места ще бъдат излъчени в пълен запис по Тенис Ченъл на 31 декември. Ето и останалите номинации: Федерер - Надал /финал в Австралия/, Федерер - Кирьос /полуфинал в Маями/, Остапенко - Халеп /финал на Ролан Гарос/, Конта - Векич /втори кръг на Уимбълдън/, Мугуруса - Кербер /16-финал на Уимбълдън/, Шаповалов - Надал /16-финал в Монреал/, Дел Потро - Тийм /Ю Ес Оупън, трети кръг/, Винъс Уилямс - Квитова /четвъртфинал на Ю Ес Оупън/, Стивънс - Винъс Уилямс /полуфинал на Ю Ес Оупън/.
 
МОЖЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ТУК
 
Нека си припомним здравата битка между Рафа и Гришо в Мелбърн