Българска осморка финишира на трета позиция и завоюва бронзови медали на петдесетото Световно първенство по гребане за ветерани – Мастерс регата на Световната федерация по гребане.

Нашите гребци се състезаваха във възрастовата група до 70 години, а средната възраст на осемте състезатели бе 66,63 години. Българската лодка беше водена от загребния професор д-р Николай Попов, преподавател в Националната спортна академия, а доайенът в лодката бе 78-годишния гребец Радил Коев.

Ето какво разказа за самото състезание Иван Попов – председател на Организационния комитет на сметовните и европейски първенства по гребане в Пловдив: „На финала стартирахме осем лодки като до половината дистанция гребяхме в пакет. След петстотния метър групата се разтегли, но ние не изпуснахме третата позиция и финиширахме на 1000 метра с резултат 3 минути и 48 секунди. Доволни сме от условията на състезанието – езерото в Бранденбург е много подходящо за нашия спорт, а домакините имат опит в организацията на големи състезания. Ловката, с която се състезавахме е на италианския производител „Филипи“ и тук я взехме под наем само за състезанието. Доволни сме от резултата, показахме колективен дух, гребахме добре по дистанцията, не позволихме изненади. Но немските лодки бяха по-добри от нас, по-дълго време са тренирали заедно. Докато в нашата лодка имаше гребци предимно от Пловдив, но също и от София, така че общите ни тренировки не бяха много.“