Отлична новина долетя от Хималаите. Българският алпинист веган Атанас Скатов покори третият по височина връх в света - Кангчендзьонга /8586 метра/ тази сутрин н 4.43 часа местно време. Скатов участва в международна експедиция и е стъпил на върха заедно с още 29 алпинисти и шерпи. В експедицията има още един българин - Стефан Стефанов, който е по-надолу по маршрута и се очаква също да стъпи на исполина. Наско Скатов е роден в Сливен, но е завършил пловдивския Аграрен университет.

Това е седми осемхилядник в колекцията му и общо 8-мо изкачване, тъй като има две на най-високия връх Еверест. Родният алпинист си е поставил амбициозната цел да се превърне в първия веган с химайлската корона - да изкачи всички 14 осемхилядници. До момента Скатов е стъпил на Еверест - два пъти, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ойо. След кратка почивка той смята да се отправи към планинската верига Каракорум, където да атакува още два осемхилядника - Гашербрум I и Гашербрум II.

Сливналията осъществи второ българско изкачване на Кангчендзьонга след това на Боян Петров през 2014 година. Върхът е в Топ 3 на света по трудност и трети по смъртност - около 20 процента от тръгналите към нео несе завръщат. Самият Боян беше признал, че на този връх му е било най-трудно.

По пътя към Кангчендзьонга Скатов имаше доста перипетии - три пъти се разболяваше и трудно се възстанови, трябваше доста време да чака в базовия лагер, след като циклон връхлетя върха, падна голям сняг и до момента времето не позволяваше атака.