България завърши на второто място в отборното класиране на Световното първенство по художествена гимнастика с общо 6 медала. 

Гимнастичките ни спчелехиа два златни, три сребърни и един бронзов медал, а пред нас са само италианките, които завършиха с 6 златни, един сребърен и два бронзови. 

Първенството се проведе в зала "Арена Армеец" в София и предизвика голям интерес.

България можеше да спечели и още медали, но за съжаление тежка настинка остави извън шампионата най-добрата ни гимнастичка в индивидуалното Боряна Калейн.

Стилияна Николова обаче направи чудеса при дебюта си на Световно първенство при жените. Тя спечели три сребърни медала на обръч, лента, бухалка и бронзов в многобоя. 

17-годишната дебютантка прекъсна 21-годишната пауза без отличие за България в индивидуалния многобой. За последно Симона Пейчева завоюва сребро през 2001 година. Николова спечели и олимпийска квота за Игрите в Париж през 2024 година.

Ансамбълът ни също направи страхотен дебют на Световно първенство. Новият ансамбъл в състав - София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянова, Радина Томова, Женина Трашлиева и Маргарита Василева спечели световните титли в многобоя и на 3 ленти и две топки. Ансамбълът ни спечели и квота за Олимпиадата в Париж. 

Снимка: БФХГ