България на първо място по медали, шести пореден медал в щангите, три европейски титли за България, това бяха част от заглавията от 3 до 11 април, когато в Москва се проведе европейското първенство по вдигане на тежести. Подобни заглавия за българския спорт не бяхме свикнали да четем в последните години. 

Чисто статистически единственият спорт, който има подобни успехи е борбата, но вдигането на тежести беше спорт, който за пореден път беше зачеркнат с доста лека ръка. Европейското първенство обаче показа, че един от най-успешните ни спортове въобще в историята на българския спорт, определено може да се възроди. 

Равносметката от първенството е три европейски титли, три сребърни медала и един бронзов или общо седем отличия в двубоя. 

В различните дисциплини медалите са 19 - 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови. 


Дебютантът Давид Фишеров спечели сребро на Европейското през тази година

На европейското в Москва в двубоя европейски титли спечелиха Ангел Русев в категория до 55 кг., Стелиян Гроздев в категорията до 61 кг. и Надежда Нгуен в категорията до 45 кг. Медали спечелиха още Валентин Генчев, Божидар Андреев, Карлос Насар, Давид Фишеров, Христо Христов и Ивана Петрова. Някои от тях като Валентин Генчев и Дейвид Фишеров бяха абсолютни дебютанти на европейско първенство, което също нещо, което трябва да се отбележи. 

България спечели отборното класиране при мъжете с 685 точки, оставяйки доста зад себе си Армения, която завърши с 620 точки. Седемте медала в двубоя отредиха на националите второто място в класирането със седем отличия. Пред България завърши единствено Украйна, украинците завършиха с една европейска титла повече от българите - 4 на 3. В класирането в отделните дисциплини България приключи с общо 19 медала. Националите завършиха с повече отличия от Украйна, която оглави и това класиране, но украинците завършиха с 10 златни медала, а българските бяха 8. 

Вдигането на тежести преживя доста тежки години от 2004-а година насам. От последните три олимпийски игри имахме щангисти само през 2012-а в Лондон. 


Божидар Андреев спечели бронз на Световното първенство през 2019-а в Тайланд

В Пекин през 2008 и Рио 2016 заради допинг скандали целият ни отбор беше спрян от участие и наши щангисти въобще не пътуваха за игрите. Последваха сериозно скандали, федерацията беше с отнет лиценз и нашите щангисти нямаха право да се състезават на големи състезания. Все пак през 2011-а година новата федерация получи лиценз от Министерството на спорта, което тогава беше под ръководството на Свилен Нейков, а неин председател стана Неделчо Колев, който и до ден днешен е на поста. През 2012-а в Лондон Милка Манева (виж по-долу как Манева спечели сребърен медал 5 години по-късно) и Иван Марков завършват на петото място, след като щангистите ни се завръщат на олимпийските игри. Завръщането и на европейски първенства също беше успешно 2012-а с една европейска титла, а следващите 2013 и 2014 те стават 3 и 6. Щангистите ни спечелиха и сребърни медали от световни първенства, но през 2016-а идва нов удар. Отново допинг скандал и нашите щангисти са спрени за участие в Олимпиадата през 2016-а година в Рио. Започват нови мъки, но две години по-късно Божидар Андреев и Ангел Русев успяха да спечелят медали от световни първенства, а през тази година България записа най-доброто си представяне на европейско първенство от 2004-а година насам. 

Щангите донесоха и медали от Олимпиада през 2004 и през 2012-а. 

През 2004-а година в Атина покойният Милен Добрев спечели последната олимпийска титла в щангите и предпоследната за България - последният олимпийски златен медал е на Румяна Нейкова е от 2008-а година. В Атина Величко Чолаков, който също си отиде от този свят твърдо рано, спечели бронзов медал. 


Милен Добрев в Атина през 2004

През 2012-а година Милка Манева успя да спечели сребърен медал, макар и той да дойде през 2017-а година. Манева завърши пета, но след като бяха уличени в използването на допинг първите три състезателки тя се изкачи до второто място. Този медал продължи тенденцията, че когато участват (изключения са игрите през 2008 и 2016-а, когато нашите щангисти са спрени от участие) на олимпийски игри българските щанги печелят олимпийски медали. Тази тенденция продължава от игрите през 1972. 

Резултатите от европейското дават сериозен оптимизъм, че тенденцията може да продължи и на Олимпийските игри в Токио. Защо да не очакваме медал именно от щангите в японската столица?