13-годишно момче почина след нокаут в мач по муай тай, а случилото се разрази голям дебат в Тайланд – родината на този спорт. Инцидентът се е случил през миналия уикенд в Самут Пракан, а според местно издание причината за смъртта е кръвоизлив в мозъка.

Детските боеве са изключително разпространени в Тайланд, като често те се оказват единственият възможен начин за децата да припечелят пари. За съжаление, дори при тази възрастова група не се носят протектори и именно това е причината за нарастващото недоволство на хората в азиатската държава.

Опонентите на спорта искат деца под 15-годишна възраст да нямат право да участват в професионални боеве. От другата страна на барикадата стоят треньорите и клубовете, които са на мнение, че ако подобно решение бъде взето от Министерството на спорта и туризма, то това тотално ще погуби спорта.

„Такова решение ще има много негативен ефект върху индустрията. Тези, които говорят подобни неща, изобщо не са наясно с нашия спорт. Ако не позволяваш на младите да се учат, как те ще придобият нужните знания, за да се изхранват с това?

Този инцидент е прецедент и никога преди не се е случвало подобно нещо. На турнира не е имало лекар, което е абсолютно недопустимо“, казва Сукрит Парекритавет, адвокат представляващ десетки клубове в Тайланд.

Според местна телевизия, Ануча Тасако е имал повече от 170 мача, откакто преди 5 години е навършил 8, пише Блиц. Вуйчото на детето, който е и негов треньор, споделя мнението на клубовете, че случилото се е един голям инцидент и че съдията е трябвало да се намеси по-адекватно, но въпреки всичко това „би било хубаво състезателите под 15 години да играят с каски“.