В дните до Коледните празници и Нова година ви представяме най-добрите спортисти на Пловдив за 2018 година. Първи в списъка бе Спортист номер 1 за годината – каратистът Валери Димитров, сега е ред на победителката в класацията за млади спортни таланти на Пловдив – Александра Начева.

Пловдивската надежда в леката атлетика Александра Начева направи невероятен сезон, преодоля гросмайсторската граница от 14 метра и затвърди впечатлението, че е една от най-талантливите млади спортистки не само в България, но и в света. 17-годишната ученичка в Руската гимназия спечели двете най-големи възможни титли в тройния скок при подрастващите - от световното първенство до 20 години и от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Към тях прибави и сребро от европейското до 18 години. Там тя загуби битката с Мария Висенте, но след това взе подобаващ реванш в двата най-големи форума, а съперничеството и с испанката се превърна в един от най-атрактивните и оспорвани двубои при девойките в Царицата на спортовете.

Вече няколко години Алекс постоянно расте, подобрява рекорди и се развива под вещото ръководство на треньора Стойко Цонов, който успява да я държи здраво стъпила на земята и да я пази от главозамайване. А самата състезателка винаги е впечатлявала със своята скромност и целеустременост. Не закъсняха и признанията – номер 1 в класацията на млади спортни таланти на Пловдив, спортен Икар за млад спортист, номер 3 в анкетата за Спортист на годината на България при мъжете и жените, изгряваща звезда на Балканите.

Тази година надминахме очакванията, тъй като мислехме, че ще спечеля златен медал само от европейското до 18 години. Всъщност там не можах, но успях да се реванширам на световното и олимпиадата. Участвах и на европейското при жените, но по резултата ми се видя, че е трудно – явно стресът ми е дошъл в повече, казва Алекс. През следващата година няма много състезания. Имам покрит норматив за европейското в зала за мъже и жени, но все още не знаем дали ще участвам. Нямаме цели като резултат, дори постижението, което направих тази година не го очаквах. Стремим се към някакъв метраж, но напълно неангажиращо, допълва тя.

Алекс върви напред стъпка по стъпка и избягва да гледа прекалено далеч. След по-малко от две години е олимпиадата за мъже и жени в Токио, но пловдивчанката не прави големи планове. Все още не мисля за Токио, успех ще бъде ако изобщо участвам на тази олимпиада. Нормативът все още не е определен, ще има и нова система с ранглиста, която вероятно няма да влезе в сила през следващата година. Ще видим как ще се развият нещата и ще се опитам да спечеля квота, казва Алекс.

Заради състезанията и подготовката й се налага често да отсъства от училище, но и там Начева е отличничка, както и в сектора за троен скок. Оценките вече са ми почти оформени за първия срок, имам почти отличен успех за момента, разкрива състезателката, на която предстои поредния зимен лагер. През новата година си пожелавам само здраве и да вървим с треньора ми само напред, завършва младата надежда на родната лека атлетика.