Националният отбор по волейбол на България за юноши до 17 години постигна забележителен успех преди седмица. Младите лъвчета на селекционера Мартин Стоев спечелиха сребърните медали от европейското първенсво в София, след като преди това станаха балкански шампиони. Специалистите са единодушни, че расте следващата златна генерация във волейбола. А начело на това талантливо поколение е капитанът на тима - пловдивчанинът Владимир Гърков.

Възпитаникът на плодовитата школа на Виктория Волей е с голям принос за безспорните постижения на този отбор и заслужено грабна приза за най-добър посрещач на европейското в зала "Христо Ботев". Владо с основание е считан за един от най-ярките представители на едно наистина талантливо поколоение, с което са свързани големи надежди. Докъде ще стигнат той и съотборниците му - ще покаже бъдещето, но направеното от тази селекция трябва да бъде оценено по достойнство. А безспорните качества на Гърков не останаха незабелязани от селекционера на Левски Владимир Николов и от следващия сезон пловдивчанинът ще играе със сините в Суперлигата на България.

Младият талант е роден на 2 октомври, 2003 година в Пловдив. Първоначално започва да се занимава с футбол - 2 години тренира в Локомотив Пд. Не ме биваше много и реших да се пробвам във волейбола. Гледах много мачове на националите и ми харесваше този спорт, разказва Владо. От 3-и клас се занимава с волейбол във Виктория Волей, като родителите му го подкрепят напълно в решението му да смени спорта. Става шампион във всички подрастващи гарнитури с изключение на 13-годишните, старшата възраст и мъжете. В последния сезон играе едновременно при младшата, старшата и мъжете, в които стана неизменен титуляр, въпреки крехката си възраст. Първият ми треньор е Христо Георгиев, на когото дължа много, тренирал съм и с Димитър Узунов, Драган Иванов и Атанас Митрев, казва Владимир Гърков.

В националния отбор е от миналата година, когато Мартин Стоев събира настоящата селекция. В началото на тази година е избран за капитан. Играем заедно за втори пореден сезон, вече сме сработени и на това се дължат успехите ни, смята пловдивчанинът, който вече има две балкански титли и европейско сребро. Кумирите му във волейбола са французинът Ървин Нгапет и Матей Казийски.

Знаем, че сме силен набор и целта ни за европейското беше Топ 4. Много се радваме, че станахме втори, но след като стигнахме финала мислехме, че можем да спечелим. Затова бяхме разочаровани от загубата от Франция. Имаше напрежение, тъй като играхме пред родна публика, дадохме всичко от себе си, но не успяхме, спомня си Владо. Наградата за най-добър посрещач на шампионата е най-ценният ми индивидуален приз, но ако бяхме спечелили титлата, удовлетворението щеше да бъде по-голямо. Радвам се, че работя с треньор като Мартин Стоев, който е основен двигател на тези успехи с националния тим. Той е строг, но смятам, че така трябва да бъде. Ще се радвам един ден да стана част и от мъжкия представителен тим на България. Смятам, че това трябва да бъде цел на всеки млад волейболист, допълва 198-сантиметровият посрещач.

Досега Владо бе ученик в училище "Цар Симеон Велики", в което са повечето играчи на Виктория Волей и където отборът тренира и провежда срещите си. Пълен отличник е, въпреки че не харесва особено математиката. Трудно се съчетава спорта и учението, но учителите проявяват голямо разбиране към нас, казва младият волейболист, който е твърдо решен да запише и висше образование, след като завърши средното.

Всъщност още едно признание за таланта и качествата на Владо е фактът, че той бе повикан и от петък тренира с националния тим до 19 години за световното в Тунис, което ще бъде в края на август. Така че нищо чудно съвсем скоро да го видим на планетарен форум. Ако, разбира се, попадне в отбора, който ще ни представя там. Така почти цялото лято на Владо минава в тренировки и състезания. А когато има време, се разтоварва със срещи с приятели, тенис на маса и четене на книги.