Точно преди дербито с Ботев ще бъде открита скулптурата на великия Аян Садъков. Легендата на Локомотив Пд и родния футбол си отиде от този свят на 1 юли, 2017 година само на 55 години след дълга борба с коварна болест. Преди няколко месеца пък клубът от Лаута съвместно с фенклуба подеха съвместна инициатива за изграждането на този проект и увековечаването на големия пловдивски футболист.

Статуята е на входа на стадион Лаута, висока е около 3 метра заедно с постамента и е дело на известния наш скулптор и голям локомотивец Трифон Неделчев, който от години живее и твори в Германия. Официалната церемония по откриването ще бъде на 4 декември, вторник от 15 часа. В 17.30 часа на Лаута ще излязат Локомотив Пд и Ботев в поредното издание на пловдивското дерби. Очаква се да присъстват видни личности не само от Пловдив, но и от цяла България.

Радостни сме, че това начинание, което стартирахме, е на финалната права, заяви говорителят на фенклуба Борис Добрев. Благодарности на всички, които подкрепиха идеята и каузата. Когато тя е чиста и безкористна, нещата се случват, макар и трудно, допълни той. Много фенове преведоха пари, организирахме турнири и продажби на фланелки в подкрепа на начинанието, благодаря на всички, допълни той. Не вярвах, че толкова бързо ще реализираме това нещо. Така увековечаваме миналото ни, което е изключително важно. Благодарности към г-н Неделчев, защото той осъществи този проект в много кратък срок, каза Владимир Владимиров от инициативния комитет.  

Отнесох се към идеята с изключителна отговорност и любов, защото съм голям локомотивец. Помня Аян като творец на терена, той не беше обикновен футболист, а интелектуалец. Това ме е ръководело и в моите действия като скулптор - да пресъздам качествата му във фигурата, каза Трифон Неделчев. Трябваше да я направя за 3.5 месеца. Малко се забавихме – трябваше да открием статуята на рождения ден на Аян 26 септември, но смятам че и сега е подходящо – той ще ни извини за това забавяне. Благодаря на всички момчетата, които взеха присърце този проект. Нас няма да ни има, но това ще остане в историята, допълни скулпторът.

Административният директор Атанас Узунов изказа благодарности на Община Пловдив и кмета Иван Тотев, който се отнесе благосклонно – знаете, че за подобна идея трябва специално разрешение. Тази статуя ще бъде част от културата и историята на Локомотив Пд. Поканили сме много хора, но няма да издавам кои са потвърдили присъствие, потвърди Узунов.

Най-голяма благодарност искам да изкажа на г-н Неделчев, каза синът на Аян – Аян Садъков-младши. Той е главният виновник и ни спести страшно много средства, тъй като се побрахме в рамките на 40 000 лева, а едно подобно начинание излиза минимум 150 000 лева. Горд съм. Пъпът ми е хвърлен на Лаута, почти всеки ден съм тук и сега, когато идвам, всеки път баща ми ще ме гледа, каза Аян-младши. Благодарен съм и на президента на клуба Христо Крушарски, който ми даде пълен картбланш и се разбрахме за една минута. Както и на всички хора, които отделиха време и средства. И не на последно място – на фенклуба на Локомотив, който няма аналог в България, допълни синът на Садъков.

Видеорепортаж: Авел Бялков