Локомотив Пд загуби с 0:1 от Страсбург в първия мач от третия предварителен кръг на Лига Европа на Лаута. Около 7000 черно-бели фенове отново напълниха стадиона, създадоха магическа атмосфера и бяха 12-ят играч на пловдивския тим във второто му домакинско изпитание в Европа. Лошо стечение още в началото обаче попречи на домакините да мечтаят за нещо повече. В първите минути те останаха с човек по-малко заради директен червен картон на Томашевич, след който стана и голът на гостите. В 32-ата минута пък реферът не отсъди явна дузпа за игра с ръка в полза на Локомотив. Смърфовете игаха с 10 души почти през целия мач, но заслужават овации за мъжеството и характера, които демонстрираха. Те не се отказаха да атакуват и да търсят гола, имаха своите възможности и бяха напълно равностойни на по-именития си противник, а след мача напълно заслужено бяха изпратени с аплодисменти от феновете.

Още в 10-тата минута черно-белите останаха с 10 души, след като Томашевич спря откъсналия се сам срещу вратаря Да Коста и бе изгонен. След изпълнението от пряк свободен удар непокритият Митрович засече с глава центрирането и откри за французите. Домакините не се примириха и тръгнаха напред. Митко Илиев стреля с глава над гредата след центриране от пряк свободен удар на Умарбаев. В 20-тата минута Аралица стреля силно от 25 метра, но вратарят на Страсбург изби в корнер. След изпълнението му Витанов засече с глава, последва меле пред вратата на гостите, но топката така и не влезе в мрежата. В 32-ата минута домакините основателно претендираха и за дузпа, след като защитникът на Страсбург Мартен игра с ръка в пеналта след пряк свободен удар на Умарбаев отляво. Реферът обаче остана безмълвен. 3 минути преди края Локо вкара гол, който бе отменен. Ален Ожболт засече отблизо центриране отдясно, но реферите отсъдиха засада. На повторенията се видя, че такава има.

Веднага след почивката Локо пропусна поредна възможност. При една контра Митко Илиев напредна през центъра и стреля от двайсетина метра, но топката профуча на сантиметри от сглобката. Постепенно обаче смърфовете започаха да отпадат физически, а атаките на френския тим ставаха все по-опасни. В 60-ата минута Страсбург пропусна да удвои резултата. Да Коста бе изведен зад отбраната на черно-белите, но вратарят Луков се намеси отлично и спаси удара му. 2 минути по-късно отново Да Коста стреля опасно с глава след цетриране отдясно, но Луков отново бе на мястото си. В 65-ата минута Езе едва не си вкара автогол, след като пресече остро центриране отдясно на опасна близост от вратата си. Силен шут на Белеград пък мина над гредата. Към края Локо отново тръгна напред и можеше да изравни, но удар на Карагарен от идеална позиция мина над гредата. В ответната атака пък резервата Айорк пропиля възможност за втори гол, след като Луков и защитник на Локо два пъти парираха ударите му.

ЛОКОМОТИВ ПД - СТРАСБУРГ 0:1

0:1 Митрович 13

ЛОКОМОТИВ: Луков, Петрович, Езе, Томашевич, Карагарен, Умарбаев (Уирис 67'), Витанов, Д. Илиев, Цветанов, Ожболт (Малембана 67'), Аралица

СТРАСБУРГ: Селс, Симакан, Ндур, Коне, Мартен, Митрович, Белегард, Сисоко, Фофана, Джику, Да Коща

Стадион: “Локомотив”, Пловдив

Съдия: Жоао Педро (Португалия)