Селекционерът на хърватския национален отбор Златко Далич ще продължи да бъде треньор на тима и след Световното първенство в Катар, потвърди специалистът след загубата с 0:3 от Аржентина на полуфиналите на Мондиал 2022 в Катар.

"Да, ще продължа да работя с хърватския национален отбор. Моят договор е до края на Европейското първенство през 2024 година. Моята цел е да класирам Хърватия на Евро 2024", каза Далич. Специалистът отбеляза, че след поражението от Аржентина на играчите му няма да е лесно да се настроят за мача за третото място срещу Мароко или Франция. "Ще трябва да се възстановим психически. Играчите са много разстроени сега, чувстват, че са способни на повече. След мача им казах в съблекалнята да не навеждат глави, че имаме друга среща", добави той.

Селекционерът призна, че Лионел Меси е показал представяне, което Хърватия "очакваше да види". "Няма както повече да се каже за качествата на Меси. През последните 15 години той е може би най-добрият играч в света, а днес отново беше много добър и опасен. Той направи разликата в отбора на Аржентина. Той имаше тази експлозивност и техника на много високо ниво. Това е истинският Меси, който очаквахме да видим", заяви Далич.

Този шампионат е последният за това поколение на националния отбор на Хърватия. "Това е може би краят на това поколение на Световните първенства. Няколко играчи достигнаха пределна възраст, за да играят на Световното първенство през 2026-а, но трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи тогава. Имахме големи постижения с националния отбор на Хърватия и много играчи с огромен потенциал. Вярвам, че това поколение ще завърши кариерата си на Евро 2024. Имаме финали на Лигата на нациите и това е отбор, който достигна полуфиналите два пъти поред. Щеше да е страхотно да спечелим златния медал, за да увенчаем с успех това поколение", коментира специалистът след мача.

 

Далич постигна страхотни успехи с отбора. Първо на Мондиала през 2018-а година класира Хърватия на първи исторически финал на Световно, а сега в Катар хърватите отстраниха Бразилия след дузпи и отново достигнаха до полуфиналите. Преди тези успехи Хърватия имаше трето място от Световно през 1998г.