Лионел Меси напусна ПСЖ в края на сезона и изненадващо избра да продължи кариерата си в Интер Маями в САЩ. Изненадата беше пълна, защото той беше изкушаван от примамлива оферта от Саудитска Арабия, която беше за 100 млн. евро на сезона и то без бонусите. В САЩ Меси ще прибира по 53 млн. долара на сезон, което е двойно по-малко.

Въпреки това обаче Меси избра САЩ и поради друга причина. Тя е, че реално той ще прибира много повече пари, отколкото ако беше отишъл в Саудитска Арабия.

Отборът на Интер Маями, който е собственост на Дейвид Бекъм обаче ще плаща основната заплата, но ще бъде подпомаган от гигантите Apple и Adidas.

През миналата година Apple сключи сделка за 2,5 млрд. долара с MLS, за да стане ексклузивен оператор на лигата в над 100 държави за 10 години, като излъчва мачове чрез MLS Season Pass на абонаментната платформа Apple TV+. Според условията на американската сделка Меси ще получава процент от всички нови абонаменти за услугата на лигата.

През 2017-а година Adidas подписа доживотен договор с Меси. Сега обаче се говори, че концернът е в основата на трансфера и е подобрил значително договора му. Дори се спекулира, че аржентинската легенда ще получи и малък брой акции на компанията.

Така след като теглим чертата заплатата на Меси ще се окаже много по-голяма отколкото, ако той беше приел приемливото предложение от Саудитска Арабия. 

Всъщност Меси стана първият футболист, който отказа на саудитците, които вече привлякоха Карим Бензема, Нголо Канте, Стивън Джерард ще бъде мениджър, а тепърва още много световни звезди ще заминат за Рияд.

Договорите покрай трансфера обаче не свършат дотук, защото реално Меси ще си осигури сериозни финанси и след като свърши с футбола. Освен с акциите от Adidas се говори, че той ще получи и дял от Интер Маями, след като окачи бутонките. Така че предложението на Интер Маями е било много повече и за бъдещето на Меси след футбола. 

Освен всичко Меси се нареди и в топ 5 на най-добре платените американски спортисти, а пред него са само четирима играчи от НБА и то с не с много по-големи суми.

Меси вече обяви, че със сигурност няма да участват на Мондиал 2026, което означава, че е много вероятно след Копа Америка, която е догодина, той да се откаже от националния отбор и последните години от кариерата си да играе само за Интер Маями. 

Това обаче не означава, че в САЩ ще могат да привличат още световни звезди предвид и огромната конкуренция, която ще има от Саудитска Арабия, а случаят с Меси е сериозно изключение свързано с много условности и договори. В момента Лоренцо Инсиние, който играе във ФК Торонто е най-добре платеният футболист в МЛС със 14 млн. долара на сезон. Именно бившите италиански национали Инсиние и Федерико Бернардески бяха последните големи звезди преди Меси, които акостираха в МЛС. Двамата играят за канадския ФК Торонто.

Реално в момента МЛС успя да запази позиции, които не са никак лоши от първенствата извън Европа и продължават световни звезди да ходят в Америка, но конкуренцията на Саудитска Арабия определено няма как да бъде преодоляна. Преди години в Австралия, Индия и Китай имаше бум на високи заплати и пристига световни звезди, но балоните и в трите се спукаха и в момента звездите в трите първенства са единични.

Определено обаче само влиянието на Меси ще вдигне сериозно акциите на МЛС.