За втори път няма да има гостуващи фенове на Пловдивското дерби. Припомняме, че вчера стана ясно, че двата клуба подписват споразумение според което няма да има гостуващи фенове на мачовете Локомотив - Ботев, който ще се играе тази неделя от 18:30ч. на "Лаута" и през ноември Ботев - Локомотив на "Колежа".

Решението е историческо, защото за първи път двата отбора се споразумяват да няма гостуващи фенове на дербито. Тази практика е често срещана на Балканите, но за първи път се прави в България.

Причината е, че южният сектор на стадион "Локомотив" не е готов и няма как феновете на Ботев да бъдат настанени в малкия импровизиран сектор за гости, който се намира на централната трибуна. 

Бойкот на феновете на Ботев

Това обаче не е първият, в който мачът ще се играе без гостуващи фенове. В края на сезон 2008-2009 на 13 юни 2009г. двата тима се изправят в дербито на "Лаута", което се играе в последния кръг за сезона. В предния кръг Ботев се е спасил от изпадане, след като у дома побеждава Вихрен с 3:1, а Локомотив е 6-ти. 

Феновете на Ботев решават да бойкотират дербито покрай войната срещу тогавашния президент на клуба Димитър Христолов. 

Локомотив печели дербито, след като печели с 3:0 с голове на Фелисиен Сингбо в 41-та минута, Павле Делибашич в 45-та минута и на настоящия капитан на "смърфовете" Димитър Илиев в 59-та минута. 

Локо завършва на 6-то място с 43 точки, а Ботев е на спасителното 13-то място с 30 точки. 

Първият мач без публика 

През сезон 2017-2018 за първи път дербито се играе без публика. Това се случва на 24 септември 2017-та година, а мачът се играе на клубната база на Ботев в Коматево.

Причината Ботев е наказан за заливане с вода на длъжностно лице от двубоя срещу Левски в Коматево. Същност наказанието е безумно, защото доста пъти се е случвало преди Вечно дерби между Левски и ЦСКА да има подобни изцепки на фенове на двата отбора, но така и не се е стигало до решение дербито да се играе без публика. Тогава обаче решението е категорично и въпреки призивите наказанието да бъде за следващия мач то остава. 

"Канарчетата" печелят с категоричното 3:0. Густаво Афонсо открива в 13-та минута, Тодор Неделев в 51-та минута от дузпа удвоява, а резултатът става класически след гол Дуде Н'Донгала в 79-та минута. Локо доиграва двубоя с 10 човека, след като в 76-та минута е изгонен Ванчо Траянво. Мачът е исторически за Ботев, защото това е най-убедителната победа на "жълто-черните" през XXI век до момента срещу градския съперник. 

В края на сезона Ботев е пети с 56 точки, а Локо е осми с 44 точки. 

Вторият мач без публика и най-убедителната победа в дербито 

Второто дерби без публика се играе на 28 ноември 2020 година. В разгара на пандемията от коронавирус всички стадиони са затворени и не се допуска публика. Дербито също не прави изключение. Мачът се играе на стадион "Локомотив", а "смърфовете" записват исторически разгром - 6:0, което и до ден днешен е най-голямата победа в дербито за всички времена. 

Момчил Цветанов открива още във втората минута, а Диниш Алмейда в 9-та прави 2:0. Кошмарът за Ботев е пълен, след като в 24-та минута е отсъдена дузпа, а Димитър Илиев я реализира. Малко по-късно в 28-та минута Георги Минчев прави 4:0, а Кристиан Илич в 71-та минута прави 5:0, а Николай Николаев вкарва шести гол за крайното 6:0 в 78-та минута. 

Рекорд в двубоя освен резултата е и най-изразителна победа в Пловдивското дерби е, че се разписват шест различни играчи.