Локомотив и Ботев ще изиграят днес 113-о Пловдивско дерби на фаза първенство. Двубоят е, от 16:15ч. на стадион "Локомотив" в Пловдив.

До момента баланса в мачовете за първенството е изравнен. Двата тима са си разменили по 40 успеха, а равенствата са 32. Головата разлика е 136:132 за Локомотив. 

Любопитно е, че двата отбора влизат в доста различни позиции. В първенството Ботев е лидерът, тимът е със само една загуба от началото на сезона и няма загубена точка у дома. В същото време Локомотив има едва един успех от началото на efbet Лига. 

През седмицата обаче Локомотив успя да се класира безпроблемно за осминафиналите за Купата при гостуването си на Родопа - победа с 4:0. Ботев пък отпадна също като гост на Етър във Велико Търново с 0:1. 

В класирането Ботев е лидер със 17 точки, а Локомотив е 11-и с 6 точки. 

В последните си мачове в първенството и двата отбора записаха победи. Локомотив победи като гост Царско село с 2:0, а Ботев се наложи с 2:1 срещу Берое у дома. 

През миналия сезон двата тима си размениха по една победа. Ботев победи още в първия кръг Локомотив с 2:0 като домакин, нанасяйки една от малкото загуби на "смърфовете" през изминалата кампания. След това на "Лаута" обаче Локо победи с 6:0, което стана най-голямата победа в дербито.

На треньорската скамейка за треньора на Локомотив Александър Тунчев това ще е трето дерби. Той води Локомотив в двете дербита през миналия сезон. За колегата му в Ботев Азрудин Валентич това ще е дебют в дербито. 

Локомотив нямат никакви кадрови проблеми, а след наказание се завръща Милош Петрович. За Ботев аут ще е Николай Минков, който е с коронавирус. 

Съдия на двубоя ще е пловдивчанинът Георги Кабаков, който ще ръководи за пети път дербито. Той свири и последното дерби между двата отбора. 

Вероятни състави: 

Локомотив: Илко Пиргов, Милош Петрович, Артур Крачун, Кристиан Гомис, Йосип Томашевич, Бирсент Карагарен, Лукас Салинас, Петър Витанов, Конър Руан, Георги Минчев, Димитър Илиев 

Ботев: Георги Аргилашки, Па Конате, Самюел Супрайен, Виктор Генев, Кевин Янсон, Дилан Мертенс, Реда Рабей, Тодор Неделев, Емануел Току, Маркиньос, Антоан Бароан