В сряда ще стане ясен новият шампион на България. За разлика от последните години Лудогорец все още не е шампион един кръг преди края. Това се случва за едва 4-ти път от началото на доминацията на "орлите", които вече са 11 поредни пъти шампиони на България. 

От трите пъти най-драматични бяха сезоните 2011-2012, когато Лудогорец победи ЦСКА с 1:0 в последния кръг и грабна трофея. Следващия сезон 2012-2013 Лудогорец трябваше да чака грешна стъпка на Левски, за да е шампион и това стана, след като "сините" направиха 1:1 със Славия след автогол на Везалов и загубиха трофея. 

През сезон 2018-2019 е последният случай, когато титлата се реши в последния кръг. Любопитно е, че както и сега Лудогорец ще играе с Черно море, но разликата е, че сега разградчани ще са гости във Варна, а преди 4 години бяха домакини в Разград. Тогава битката отново беше с ЦСКА, който побеждава Берое, но успехът не стига за титлата. 

Само три пъти от доминацията на Лудогорец титлата се е решавала в последния кръгТози сезон е един от малкото, при който разградчани са застрашени да не станат шампиони

В събота битката за титлата се обърна в полза на Лудогорец, след като ЦСКА изпусна дузпа в последните секунди на двубоя с ЦСКА 1948 и мачът завърши 1:1. Лудогорец обърна Левски в Разград и успеха с 3:2 отново върна разградчани на върха. Така всичко е в ръцете на Лудогорец, който гостува на Черно море в последния кръг за сезона, а ЦСКА играе дерби с Левски. 

Друга любопитна подробност е, че при този сценарий - шампионът да се определи в последния кръг ще видим нещо, което рядко се вижда по българските терени, а именно два трофея със златните медали на двата стадион "Васил Левски" и стадион "Тича" във Варна. Ще има и два комплекта трофея за второ място и сребърни медали. Любопитно е, че на националния стадион ще има купата за третото място и бронзовите медали, защото е възможно Левски да е трети. Другата купа за 3-та позиция и бронзовите отличия ще бъдат на стадиона в Бистрица, където ЦСКА 1948 играе срещу Локомотив Пловдив и при успех ще си гарантира третото място. 

Ето и всички възможни варианти в последния кръг: 

Лудогорец побеждава 

При победа на Лудогорец няма да има никакво значение какво ще направи ЦСКА. Разликата в момента е една точка в полза на шампионите и те ще вдигнат титлата за 12-ти пореден път, а общият актив ще бъде от 85 точки. 

Лудогорец и ЦСКА завършват наравно 

При тази опция Лудогорец ще стане шампион, защото разликата ще остане една точка, както е и в момента. Тимът от Разград ще е с 83 точки, а ЦСКА ще бъде с 82 точки. 

И Лудогорец и ЦСКА губят 

Отново Лудогорец ще шампион, а точките се запазват както и сега 82 за шампионите и 81 за ЦСКА. 

Победи и за двата отбора

Запазва се разликата от точка и Лудогорец става шампион с 85 на 84 точки. 

ЦСКА побеждава, а Лудогорец прави равенство 

При тази опция ЦСКА ще стане шампион с една точка, защото тимът ще завърши с 84 точки, а Лудогорец ще бъде с 83 точки. 

ЦСКА побеждава, Лудогорец губи 

Това е другата опция, при която ЦСКА ще вдигне титлата. Тогава тимът ще е с 84 точки, а Лудогорец ще остане с 82. 

Равни точки 

Това може да се случи само при един вариант, а той е Лудогорец да загуби, а ЦСКА да направи равенство. Тогава ще се стигне до равни точки по 82, но шампион ще е Лудогорец, защото тимът има по-добри показатели в директните мачове срещу ЦСКА.