Седем отбора вече си осигуриха участие на Евро 2024. Това стана ясно след вчерашните квалификациионни срещи.

На Евро 2024 ще участва домакинът Германия, който се класира директно по право, а към тях се присъединиха и Белгия, Франция, Португалия, Испания, Шотландия и Турция, които участват в квалификациите но вече си осигуриха квота за европейското през следващото лято. 

В група А вече всичко е ясно и Испания и Шотландия си осигуриха официално участие за Германия догодина. Третият Норвегия ще се надява да има шанс за баражите през Лигата на нациите. 

Вицесветовният шампион Франция също си осигури участие, а в група В се борят Гърция и Ниделандия, а двата тима ще играят един срещу друг в сряда в Атина.

В група С е най-интересно, защото в битка за Англия, Италия и Украйна и всеки от тях има реални шансове за класиране. 

В четвърта група Турция вече си осигури участие на европейското, а Уелс, Хърватия и Армения се борят за втората позиция. 

В група Е Албания е на една победа от класиране, а за второто място ще се борят Чехия, Полша и Молдова.

Белгия се класира в група F, а Австрия също е много близо до класиране, но все още не си осигурила място на Евро 2024.

В група G, в която за съжаление България е на последното място Унгария е много близо до директно класиране, а Сърбия и Черна гора се борят за втората позиция.

В група Н определено е най-интересно, защото четири отбора са с еднакви мачове и в разделени от 4 точки. Словения и Дания са по-близо до класиране, защото са лидери в групата с по 16 точки, а с по 12 са Финландия и Казахстан.

В група I Румъния и Швейцария са много близо до класиране, но и Израел все още има шанс макар и по-малък.

В последнага група J Португалия спечели групата и се класира, след като заедно с Франция са единствените отбори до момента без загубена точка в квалификациите. За второто място се борят Словакия, Люксембург и Босна и Херцеговина, а словаците са с предимсто от 2 точки. 

Освен европейските квалификации ще има още три квоти, които ще бъдат разпределени от баражите от Лигата на нациите. Все още обаче не е ясно кои отбори ще участват. За тези баражи шанс има и националите ни, но все още те са в чакаща позиция и трябва да се случат доста неща, за да успеят националите да влязат в тях. 

Домакинът Германия ще е в първа група. Жребият за групите на Евро 2024 ще бъде 2 декември в Хамбург.