Тази седмица Спортно-техническата комисия към БФС обяви програмата за кръговете в елита от 10-ти до 13-ти. Пловдивските отбори вече свикнаха, че голяма част от мачовете им ще са през делнични дни и преглътнаха това, но от програмата, която беше публикувана направи друго огромно впечатление, че мачовете на Ботев и Локомотив срещу ЦСКА ще се играят в делнични дни. 

Всъщност това наистина е изключително странно, защото във въпросните кръгове, когато се играят Ботев - ЦСКА и Локомотив - ЦСКА със сигурност това ще е са и най-гледаните мачове по телевизията. 

Да започнем от Ботев - ЦСКА, които ще играят на 22 септември (петък) от 20:00ч. на Колежа. Да, 22 септември е официално почивен ден, но въпреки това решението е странно. Причината е за предстоящия междинен кръг в елита, но тук идва големият въпрос какво пречи мачът да се играе в събота. В събота са заложени три срещи и съвсем спокойно двубоят можеше да бъде изтеглен затогава, а друга среща да отиде за неделя. Определено и в събота двубоят ще бъде гледан от много повече хора, а той със сигурност ще бъде и най-гледаният в кръга, в който няма друг мач, който да приковава толкова вниманието. 

Още по-скандално обаче е решението Локомотив - ЦСКА да е в делничен ден. Мачът ще се играе за 2 октомври (понеделник) от 20:00ч. на "Лаута". Пак причината е междинният кръг през седмицата, но в този кръг ще има мачове и в събота и неделя. Така не пречи Локо и ЦСКА да играеха във вторник, а след това дербито да бъде събота или неделя. Във въпросния кръг отново това ще е най-гледаният мач с най-голям телевизионен интерес, защото няма други срещи, които да са толкова интересни. 

Като изключим Левски и ЦСКА пловдивските отбори са с най-голяма фенска база в България и освен, че пълнят стадионите феновете, които не могат да отидат на мача гледат и срещите, което прави двата пловдивски отбора и важен източник и на телевизията държаща правата. Определено обаче ако мачовете са през уикенда ще има и много по-голяма аудитория, която ще гледа мачовете, а безспорно Ботев - ЦСКА, Локомотив - ЦСКА са един от най-големите дербита в България, има страхотна атмосфера по трибуните, стадионите се пълнят и предизвикват огромен телевизионен интерес не само към феновете на двата отбора. 

От началото на сезона Локомотив е играл четири пъти в делнични дни, а два от тези пъти тимът е бил домакин. Ботев два пъти е играл в делнични дни, но и двата пъти е бил домакин. 

Въпреки всичко обаче и двата стадиона ще са пълни и ще има достатъчно голям брой фенове, които със сигурност ще бъдат повече от половината мачове от кръга, които се играят тогава. 

Пловдивските отбори определено не са от любимците в програмата и както споменахме доста често техни мачове са слагани в делнични дни, а не през уикенда. Още по-любопитно е, че сега за първи път от доста време останалите домакинства на пловдивските тимове са сложени през уикенда, но мачовете, които са с най-голям интерес именно дербитата с ЦСКА ще са през делнични дни, а от това наистина не печели никой, защото футболът е за феновете. Големият въпрос е вече и дербитата на пловдивските отбори ли ще бъдат в делнични дни и надяваме се да не станем свидетели и на прецедент Ботев - Локомотив през ноември да се играе в петък или понеделник...