Англия и Хърватия излизат тази вечер от 21 часа на стадион Лужники в Москва, за да определят съперника на Франция на големия финал на световното в Русия в неделя. Двубоят обещава да бъде не по-малко интересен от снощния между петлите и Белгия. Англичани и хървати изповядват различни стилове и по различен начин стигнаха до тази фаза. Англия за пръв път спечели двубой от елиминации на световно първенство с дузпи – това стана на осминафинала срещу Колумбия. След това срещу Швеция на четвъртфинала отборът на Гарет Саутгейт бе далеч по-убедителен.

Хърватия пък се промъкна до полуфинала след два спечелени мача с продължения и дузпи – срещу Дания и домакина Русия. Дали физическата и психическа умора ще попречи на шахматистите – ще видим тази вечер. При всички положения ще им бъде трудно, тъй като англичаните играят с висок интензитет, а нападателите им са много бързи, като цяло отборът се намира на гребена на вълната. Опитът обаче е на страната на Хърватия, чиито футболисти играят в реномирани европейски клубове, начело с Ракитич от Барселона и Лука Модрич от Реал, с основание считани за най-добрия тандем в халфовата линия на световното.

Тимът на Саутгейт отново е на полуфинал след 28 години, когато на световното в Италия загуби от Германия с дузпи. Хърватия пък се класира за втория си полуфинал в историята си след Мондиал 98, когато отстъпи на бъдещия световен шампион и домакин на първенството Франция.

Очаква се вратарят  и десният бек на Хърватия Субашич и Върсалко да излязат титуляри, въпреки че пропуснаха последното занимание заради травми. В Англия няма проблеми с контузии.

Съставите:

Хърватия: Субашич, Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич, Ракитич, Брозович, Ребич, Модрич, Перишич, Манджукич

Англия: Пикфорд, Магуайър, Стоунс, Уокър, Трипиър, Деле Али, Хендерсън, Лингард, Йънг, Кейн, Стърлинг

Рефер: Джунейт Чакър, Турция

Начало: 21 часа, стадион Лужники, Москва