Уникален технофилм за един от най-паметните моменти в българската футболна и спортна история – 4-тото място на националите на световното в САЩ през 1994 година, представиха създателите му. Продукцията „Героите от САЩ 94“ е по инициатива на Е-ФинТВ Медия по повод годишнината от прочутото американско лято. Режисьор на филма е Петър Нейчев, който бе в САЩ в качеството си на тогавашен член на Изпълкома на БФС. Сценарист е Стефан Прончев, продуцент – Венелин Йорданов, оператор – Хачик Язъджиян, Виделина Гандева е директор продукция, Веселин Пеев – интернет и технологии. Филмът ще бъде придружен от уики книжката „Героите от САЩ 94“, събрала в едно сценарий, ретроспекции, интервюта и други интересни срещи и факти от футболната ни история в онези години.

Зрителите ще преживеят отново паметните дни чрез спомените и равносметката на главните действащи лица, застанали, застанали пред камерата – Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Илиян Киряков, Георги Георгиев, Наско Сираков, Ивайло Йорданов, Димитър Пенев, както и президентите на БФС в периода 1993-1995 г – Валентин Михов и Христо Данов. Технофилмът показва и неизвестни досега записи от онези камери, които успелият български бизнесмен в САЩ Шефкет Шападжиев подарява на националния ни отбор. Такива са и кадрите от рождения ден на Бончо Генчев два дни след мача с Мексико. Всички снимки, които са публикувани на специалната страница в сайта futbol94.com могат да се превърнат във видеа само с насочване на камерата на телефона към тях. Като цяло филмът е иновация за страната ни и в него са застъпени нови технологични решения.

Продукцията е насочена и посветена на младите български футболисти, за да не забравят славния миг от САЩ и да вярват в своите бъдещи успехи. Технофилмът завършва с Манифест за развитието на детския футбол и Инициативи за стратегия, в които основното послание е да се дофинансира развитието на този спорт сред децата.

Предстои филмът да се разпространява на различни носители, заедно с книжката, а утре в сградата на Радио Пловдив ще има официална презентация, на която са поканени детски гарнитури на 4-те пловдивски отбора – Ботев, Локо, Марица и Спартак.