Барселона е изправена пред нова правна заплаха от УЕФА, включително възможна забрана за участие в Шампионска лига, заради плащанията на милиони долари към компания, свързана с испански съдийски служител, съобщиха испанските медии.

Европейската футболна централа започна разследване по случая "Негрейра", който вече се проверява от прокурорите в Испания.

Правилата на Шампионската лига, които са в сила от април 2007 година, позволяват на УЕФА да лиши отбори от надпреварата за един сезон, ако са участвали в уреждане на мачове.

УЕФА заяви в четвъртък, че е поискала от дисциплинарните инспектори да "проведат разследване относно потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА от ФК Барселона във връзка с т.нар. случай "Негрейра".

Съдебните документи показват, че Барселона е платила 7,3 милиона евро в периода 2001-18 г. на компанията на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на съдийската комисия на испанския футбол.

Прокуратурата в Испания официално обвини Барселона в корупция в спорта и фалшифициране на документи. Съдия-следовател ще реши дали това ще доведе до повдигане на обвинение.

Все още не са публикувани доказателства, че съдиите или отделни мачове действително са били манипулирани.

Барселона отрича всякакви неправомерни действия или конфликт на интереси, заявявайки, че е плащала за технически доклади на съдиите, но никога не се е опитвала да повлияе на техните решения в мачовете.

Всяко доказателство за манипулирани мачове през последните 16 години може да накара УЕФА да изключи Барселона от своите турнири за една година и да започне дисциплинарно дело.

В момента Барселона е убедителен лидер в испанския елит с 12 точки пред Реал Мадрид и почти сигурно ще стане шампион и ще се класира за Шампионската лига. Участието в най-силния европейски клубен турнир обаче е пред сериозен въпрос, а Барса ще претърпи още по-големи финансови загуби. Тимът два пъти подред отпадаше в групите на Шампионската лига, а след това не стигаше далеч и в Лига Европа.