Европейският съд в Люксембург даде зелена светлина за създаването на футболната Суперлига, считайки, че правилата на ФИФА и УЕФА за предварително одобрение на клубни състезания противоречат на европейското законодателство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване в друга инстанция.

Това е решението на Европейския съд, в което той счита, че правилата на УЕФА и ФИФА противоречат на правото на състезание и представляват злоупотреба с власт: „Правилата на ФИФА и УЕФА, които забраняват всеки проект за ново клубно футболно състезание, като Суперлигата, и които забраняват на клубове и играчи да участват в нея под наказание от санкции, са незаконни", постановиха в Люксембург.

„Това е така, защото правомощията на ФИФА и УЕФА не са предмет на критерии, които да гарантират техния прозрачен, обективен, недискриминационен и пропорционален характер.

По същия начин правилата, които приписват на ФИФА и УЕФА изключителен контрол върху търговското използване на правата, произтичащи от тези състезания, може да ограничи конкуренцията, като се вземе предвид значението, което последните имат за медиите, потребителите и телевизионните зрители."

От фирмата „А 22“, която внесе жалбата пред съда реагираха: „Заслужихме си правото да се състезаваме. С монопола на УЕФА свърши. Футболът е БЕЗПЛАТЕН. Клубовете вече са свободни от заплахата от санкции и са свободни да определят собственото си бъдеще“, коментира Бернд Райхарт, главен изпълнителен директор на A22 относно решението на Съда на ЕС.

Реал Мадрид и Барселона са двата клуба, които стоят открито зад проекта и съдебната жалба на "А 22". Други 10 се оттеглиха пред заплахите от санкции на УЕФА, но сега пътят е разчистен към Суперлига, подобна на баскетболната Евролига, която да се ръководи от самите участващи клубове, отделно от европейската централа.