Мъж е бил убит в северен Иран от силите за сигурност по време на антиправителствени протестиращи, които празнуваха отпадането на отбора от Световното по футбол, съобщава ВВС. Вчера Иран загуби с 0:1 от САЩ и не успя да продължи към елиминациите. 

Активисти казаха, че Мехран Самак е бил прострелян в главата, след като е натиснал клаксона на колата си в Бандар Анзали във вторник вечерта.

Видеоклипове от други градове показват тълпи, които аплодират и танцуват по улиците.

Много иранци отказаха да подкрепят своя футболен отбор в Катар, виждайки го като представителство на Ислямската република.

Играчите не изпяха националния химн преди първия си мач при поражение с 2:6 от Англия, в очевиден израз на солидарност с протестиращите.

Футболистите изпяха химна в следващите две срещи срещу Уелс спечелен с 0:2 и САЩ загубен с 0:1.

Някои протестиращи видяха това като предателство към тяхната кауза, въпреки че имаше съобщения, че отборът е бил под силен натиск от иранските власти.

Размириците започнаха преди 10 седмици след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, арестувана от полицията за морал в Техеран за предполагаемо нарушаване на строгите правила, изискващи жените да покриват косите си с хиджаб.