Прегледът на младите таланти в четирите Трети лиги се завръща това лято в календара на българския футбол за първи път след повече от 15 години пауза, съобщи за БТА вицепрезидентът на БФС Румен Вълков. Мачовете ще се играят от 4 до 7 юни на базата на БФС в Бояна, а всички разходи по провеждането на мачовете са за сметка на централата. За последно такова събитие е организирано през 2006 година в Правец. Отборите от всяка от четирите трети лиги ще бъдат съставени от играчи до 21 години, които не са подписвали никога професионални договори. Към всеки тим могат да бъдат добавени до трима футболисти до 23 години, за които обаче също важи условието никога да не са подписвали контракти в Първа или Втора лига.

Управителният съвет на Аматьорската футболна лига вече утвърди и селекционерите на четирите отбора, които са подадени преди това от съответните Зонални съвети. Тимът на Североизточна България ще бъде воден от младия и амбициозен наставник на лидера Черноморец (Балчик) Мартин Христов. Тимът на Северозападната Трета лига ще бъде селектиран от Ивайло Георгиев, който е начело на Ботев (Враца) II. Ивайло Василев, в момента треньор на Вихрен (Сандански), ще има задачата да подбере момчетата за турнира в Югозападна България. Старши треньорът на Сокол (Марково) Манол Георгиев пък ще води отбора на Югоизточната Трета лига.

"Със сигурност мачовете ще бъдат с телевизионно излъчване, за да може по-голяма аудитория да се запознае с нивото на младите играчи от Трета лига. В голямата си част това са момчетата, които напускат елитните школи и не намират място във второто ниво. Много от тях са минали и през национални отбори, затова се надявам да има какво да се види на турнира", заяви Румен Вълков.

Турнирът ще бъде подпомогнат от спонсор, с който преговорите са на финалната права, но ще бъде обявен официално на по-късен етап. Прегледът на футболистите във "В" група е с дългогодишни традиции през 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век. Именно на такъв турнир е забелязан от селекционерите на ЦСКА играещият за Югоизточната "В" група Христо Стоичков от Хеброс (Харманли).