Треньорите на Ботев и Локомотив – Желко Копич и Александър Томаш ще изведат двата отбора за първи път в Пловдивското дерби. Хърватинът Копич е треньор на Ботев от малко повече от месец, а Томаш пое Локомотив през април миналата година.

Ботев ще бъде изведен за пети път от чуждестранен треньор в дербито след италианеца Енрико Пичони, словенеца Ермин Шиляк, сърбина Желко Петрович и босненеца Азрудин Валентич.

Дебют в дербито за Локомотив могат да направят много играчи – Динко Хоркаш, Кристиан Томов, Матеус Силва, Евандро, Джовани, Георги Каракашев, Пиер Зебли, Бабакар Дион, Тодор Павлов.

За Ботев пред дебют са Хидайет Ханкич, Християн Славков, Роберто Пунчец, Точукву Нади, Елвис Ману, Рой Херман, Джаспър ван Хартъм, Мартин Секулич, Бирсер Бонев, Самуел Акере.

Общият баланс за първенството е 41 успеха за Ботев, 40 победи за Локомотив и 33 равенства, а головата разлика е 137:135 за Локомотив. 

На два пъти дербито завършва със служебни победи. През сезон 2009-2010 Локомотив печели служебно с 3:0, а също с 3:0 служебно печели и Ботев през сезон 2013-2014. 

Дербито се играе на два пъти извън Пловдив през 2014г. Ботев побеждава с 2:1 в София, а през 2016г. двата тима завършват наравно - 1:1. 

Най-голямата победа на Локомотив е 6:0 през 2020г., а това е и най-голямата победа в дербито. Ботев печели на два пъти с по 5:0 през 

Георги Василев - Гочо от Локомотив е най-резултатният в дербито с 12 попадения, а Динко Дерменджиев - Чико от Ботев е с 11 гола.

Последното дерби на Лаута завърши 1:1, а в Коматево Ботев победи с 2:1. 

Виктор Генев от Ботев вкара две от трите попадения на тима през миналия сезон в дербито. За бранителя това бяха първите голове за клуба като домакин и гост. Миналата седмица Генев вкара за трети в двубоя срещу Септември. 

От всички футболисти в двата отбора само Виктор Генев и Тодор Неделев от Ботев, Димитър Илиев и Бирсент Карагарен от Локомотив са се разписвали от в дербито. Неделев обаче няма да вземе участие в утрешното дерби.