Миналото трансферно лято беше едно от най-лудите. То се превърна и в историческо, защото за първи път Меси и Роналдо смениха отборите си по едно и също време. 

Година по-късно нещата изглеждат още по-интересни. 

Две от основните цели на грандовете през това лято Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе вече обявиха къде ще играят през новия сезон, но още доста играчи ще сменят отборите си съвсем скоро. 

Мбапе донякъде изненадващо избра да остане в ПСЖ и не замина за Мадрид, където Реал очакваше поредния си голям трансфер. Естествено основната причина бяха парите и най-вече имиджовите права на младият французин. Мбапе трябваше да предостави 50% от тях на Реал, а ПСЖ му предложи да ги запази напълно. Освен бонусите, най-високата заплата във футбола от ПСЖ дадоха и друго на Мбапе - цялата власт в клуба и той става като неформален президент и спортен директор в едно. Може да се разпорежда кой да бъде освободен, кой да бъде взет и кога треньорът да си тръгне. Всичко това донякъде съвсем убива футбола, защото ако един играч решава бъдещето на клуба това не говори добре за самия клуб. 

Ерлинг Холанд смени отбора. Той игра близо две години за Борусия Дортмунд вкара много голове и беше взет от Манчестър Сити. Трансферът му стана още преди края на сезона. Норвежката голова машина е голям фен на Сити, защото неговият баща е играл за Сити и трансферът не беше изненада. Освен това Гуардиола отдавна търси типичният голаджия, който липсва много след като Агуеро напусна. 

Реал Мадрид изглежда като добре смазана машина и отново триумфира в Шампионската лига за пети път в последните 8 години. Основните играчи на тима са над 30 години, но въпреки това мадритският колос изглежда непобедим отбор. За да спести от заплати обаче Реал направи доста промени през това лято. Клубът напуснаха Марсело, Гарет Бейл и Иско. И трите вече загубиха титулярните си места в отбора и вече втори сезон не са основни фигури, така че тяхното напускане не е изненадващо. Марсело и Бейл може да поемат извън Европа, а Иско е силно желан от испански, английски и италиански клубове. Реал ще даде още един шанс на Еден Азар, който се очертава като огромно трансферно разочарование. Отборът вече и се сдоби с първото си ново попълнения и заздрави защитата с Антонио Рюдигер от Челси, който ще заздрави защитата. След като изпусна Мбапе Реал ще търси и нов офанзивен играч. 

Байерн Мюнхен е на път да се раздели с Робърт Левандовски. Полякът вече не иска да играе за отбора, въпреки че има още година от договора си. Баварците обаче няма да пускат Лева, докато не намерят негов заместник. Той най-вероятно ще бъде Садио Мане от Ливърпул, който почти сигурно напуска англичаните. Левандовски пък се е ориентирал към Барселона. 

Ювентус се раздели с две от най-големите си легенди в последните години - Джорджо Киелини и Пауло Дибала. Киелини реши да приключи участието си с Ювентус и ще играе в САЩ, а Дибала не се разбра с ръководството за нов договор и си тръгва като свободен агент. Все още не е ясно къде ще продължи аржентинеца, а основно коментираните отбори са Интер, Рома, Тотнъм и Арсенал. Ювентус се очаква да направи сериозна селекция, след като за втори пореден сезон не успя да стане шампион в Италия. Коментирани имена са Пол Погба, който си тръгва като свободен агент от Манчестър Юнайтед и Анхел Ди Мария също свободен агент от ПСЖ. 

Ливърпул се очаква да се раздели с Мане, но все още няма спекулации кой ще го замени. 

Борусия Дортмунд вече е готов със селекцията си тимът взе и заместник на Холанд, който също като норвежеца играе в РБ Залцбург - Адиеми. Дортмунд напазарува и от Бундеслигата и почти сглоби отбора за новия сезон. 

ПСЖ най-вероятно за първи път няма да е много активен на трансферния прозорец. По всичко изглежда, че триото Мбапе-Меси-Неймар ще остане и през следващия сезон. Френският гранд ще търси основно защитници и халфове. 

Барса изглежда, че ще прави много трансфери и в двете посоки. Тимът разполага с най-голям брой играчи в офанзивен план, а идването на Левандовски трябва да освободи поне две или три места. Адама Траоре и Лук Де Йонг ще бъдат върнати на Уулвс и Севиля и няма да получат постоянни договори. Франк Кесие от Милан също е предполагаемо ново попълнение на Барселона. 

Челси е с нови собственици и тимът започва нова ера след Роман Абрамович. Тя обаче няма е никак лека, защото един от най-основните играчи на тима Рюдигер напуска. Тимът ще се раздели и с Лукаку, който е едно от най-големите трансферни разочарования за миналия сезон и ще се завърне в Интер.

Интер ще се освободи от големите заплати на Санчес и Видал, които може да продължат кариерата си извън Европа. Лукаку най-вероятно ще се завърне в тима. Поне за момента Интер ще запази ядрото си, а може да привлече и Дибала от Ювентус, което ще е голям удар по един от основните съперници на нерадзурите. 

Милан стана шампион след 11 години, но Франк Кесие напуска. За момента тимът ще запази звездата си Рафа Леао. Най-вероятно и Ибрахимович ще сложи край на кариерата си. 

Освен привличането на Холанд Сити може и да направи още трансфери, но не се очаква те да бъдат много като мащабите на клуба. 

След ужасния сезон, който преживя Манчестър Юнайтед започва нова ера с Ерик Тен Хааг. Все още обаче няма ново попълнение, а сигурен напускащ е Погба, който си тръгва като свободен агент.