След края на трансферния прозорец стана ясно, че този сезон няма да има нито един българин в топ 5 първенствата на Европа. Правим важно уточнение, че Нидерландия изпревари Франция в тази класация, но така или иначе нямаме играчи нито в едната, нито в другата държава.

За съжаление лошата тенденция за българския футбол продължи с тази новина. В неделя България загуби при гостуването си на Черна гора, в двубой, който беше много близо да спечели и по този начин националите загубиха всякакви шансове за класиране на Евро 2024, което пък направи 20 години без класиране на голям футболен форум. Една доста по-малка държава от нас като Албания е на път да се класира за втори път на Европейско първенство в последните 3 шампионата. Албанците се класираха за Евро 2016 и сега по всичко изглеждат, че ще успят за догодина да участват на Европейско. Това обаче не е изненада, защото в отбора има играчи в топ 5 първенствата и в никак не лоши отбори в Европа и извън топ 5.

Още по-любопитно е, че може да се каже, че сме по-успешни извън Европа, защото имаме българин в шампиона на МЛС в САЩ, двама в китайския елит и един в Нова Зеландия.

Филип Кръстев стана съотборник с Джорджо Киелини в Лос Анджелис ФК, Божидар Краев играе в новозеландския Уелингтън, а в Китай са бившият играч на Локомотив Петър Витанов и Борислав Цонев.

Какво обаче стана, за да се случи всичко това. Илия Груев, който през миналия сезон беше единственият българин, който играеше по-редовно в отбора си от топ 5 първенствата – немският Вердер Бремен. През този обаче той беше продаден за 6.50 млн. евро в английския Лийдс. Именитият английския отбор обаче изпадна от Висшата лига през миналия сезон и през този сезон е в Чемпиъншип. Към Груев имаше интерес и от страна на Аякс и така той можеше да се превърне в единственият българин в топ 5 първенствата през този сезон, но до трансфер не се стигна.

Валентин Антов също вече не е част от Монца, макар и под наем. Елитният италиански тим го даде под наем в Кремонензе, който изпадна от италианския елит и през този сезон играе в Серия Б. Антов рядко играеше в Монца през миналия сезон и записа малко мачове като титуляр.

Димо Кръстев, който през миналия сезон попадна няколко пъти в групата на Фиорентина, но така и не записа официален дебют за тима също беше даден под наем на отбор от Серия Б. Става въпрос за Катандзаро. Кръстев играеше основно за Примаверата на Фио, с който спечели и трофеи.

Никола Илиев, който е собственост на Интер и играеше за Примаверата на отбора отиде под наем в ЦСКА 1948. Според информациите той е бил желан и от елитния италиански Верона, но трансферът не се случи. Илиев обаче за разлика от Кръстев не беше попадал в група на мъжкия отбор на Интер.

Лукас Петков, който отскоро е с българско гражданство, а миналата седмица дебютира за националите също е собственост на отбор от Бундеслигата – Аугсбург, но през този сезон играе под наем в Гройтер Фюрт, който се подвизава във Втора Бундеслига.

През миналия сезон Петко Христов стартира кампанията като играч на тим от топ 5 първенствата. Той играеше за Специя до зимата, но бранителят загуби титулярното си място и беше даден под наем във Венеция. Специя изпадна от Серия А, а Христо се завърна в отбора и ще играе отново за “белите”, но в Серия Б.

Така България остана без нито един българин в топ 5 първенствата, докато доста по-малки държави от нас могат да се похвалят с не лоша бройки играчи в тях.

През този сезон имаме играчи и в елита на няколко от добрите първенства като Белгия, Полша, Русия, Турция, Португалия, Шотландия, Унгария, но те са по един максимум двама и някои от тях рядко и играят в отборите си.

Иначе най-екзотичните държави, в които има български футболисти са Виетнам, Малта, Гибралтар и Исландия.

Заб. За статистиката влизат само играчи, които тренират и играят за първия отбор. Имаме няколко юноши, които са в отбори от топ 5 първенствата, но те играят само за юношеските или младежките отбори.