Завърши един от най-лудите трансферни прозорци във футбола. Летния трансферен прозорец на сезон 2021-2022 ще остане в историята като единственият, през който двете най-големи звезди последните 15 години Лионел Меси и Кристиано Роналдо смениха клубната си принадлежност.

Трябва да отбележим, че това е най-силният трансферен прозорец от повече от доста време насам. Любопитно е, че този трансферен прозорец беше на двете крайности. Много играчи напуснаха клубовете си като свободни агенти, но други бяха продадени за доста сериозни суми. Два бяха стомилионните трансфери – Джак Грийлиш в Манчестър Сити и Ромелу Лукаку в Челси.

Меси приключи престоя си в Барселона след бюрократични проблеми свързани с Ла Лига. Драмата около аржентинеца започна още през миналия сезон, когато той заяви, че иска да напусне клуба, но след оставката на тогавашния президент Бартомеу аржентинецът остана още един сезон. Дали обаче само проблемите със заплата са в основата на напускането със сигурност няма да разберем.

Роналдо пожела да напусне Ювентус след три сезона и да се завърне в бившия си клуб Манчестър Юнайтед. Роналдо беше много близо до Манчестър Сити, но накрая се завърна в Юнайтед.

Серхио Рамос също приключи престоя си в Реал Мадрид след над 15 години в тима. Испанецът беше един от символите на тима и вдигна четири пъти Шампионската лига с отбора, но неразбирателство с ръководството също го остави свободен агент след края на сезона и той предпочете ПСЖ.

ПСЖ обаче беше господар на този трансферен прозорец, особено след като привлече четирима от най-силните футболисти в света със свободни трансфер – в това число влиза и Меси. Френският тим, който се слави като един от двата най-богати отбора в света заедно с Манчестър Сити похарчи едва 76 млн. евро през това лято, а се сдоби с играчи като Меси, Хакими, Вайналдум и Донарума.

Реално ПСЖ похарчи 16 млн. евро за Данило, който беше откупен от Порто след наем и 60 млн. евро за Ашраф Хакими, който пристигна от Интер. Без пари дойдоха Лионел Меси, Серхио Рамос, Джанлуиджи Донарума и Жоржиньо Вайналдум.

Манчестър Сити по традиция направи многомилионен трансфер и привлече за почти 118 млн. евро Джак Грийлиш от Астън Вила. Тимът беше напуснат от една от емблемите си Серхио Агуеро, който напусна в Барселона като свободен агент. Към каталунската столица отиде и Ерик Гарсия, който също си тръгна без пари. Сити беше много близо до отговор на трансфера на Меси и привличането на Кристиано Роналдо, но според повечето информации Гуардиола е заявил на Роналдо, че не може да му гарантира титулярно място и това е наклонило везните португалецът да се завърне в Манчестър Юнайтед.

Именно Юнайтед е другият отбор, който направи доста сериозни трансфери. Тимът си осигури освен Роналдо, още Рафаел Варан от Реал Мадрид и Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд.

Реал Мадрид привлече Давид Алаба от Байерн Мюнхен и Едуардо Камавинга от Рен. Тимът обаче изненадващо не взе още един централен защитник, след като беше напуснат от Рамос и Варан. 

Барса също като ПСЖ разчиташе на свободни трансфери, но загуби именно като свободен агент звездата си Лионел Меси. Антоан Гризман пък се завърна в Атлетико Мадрид. Тимът привлече Мемфис Депай, Серхио Агуеро, Ерик Гарсия, а единственият играч, който дойде с трансферна сума – Емерсон от Бетис беше продаден в Тотнъм до края на сезона.

Носителят на Шампионската лига Челси направи два много силни трансфера. Англичаните си върнаха Ромелу Лукаку от Интер, а в последния ден от трансферния пазар тимът взе Саул Нигес от Атлетико Мадрид.

Ювентус привлече основната си цел Мануел Локатели от Сасуоло, а напускането на Роналдо принуди Макс Алегри да връща в тима Мойс Кийн от Евертън.

Немският гранд Байерн Мюнхен пазарува това лято от РБ Лайпциг и привлече Дайо Упамекано и Марсел Забитцер. Тимът беше напуснат от Жером Боатенг, Хави Мартинес и Давид Алаба, които напуснаха като свободни агенти. 

Интер се раздели с два играчи от шампионския състав – Хакими и Лукаку, но пък привлече Джеко, Кореа, Чалханоглу и Дъмфрис.

Атлетико Мадрид се раздели със Саул Нигес, който отиде в Челси, но тимът се подсили с Антоан Гризман от Барселона и Родриго Де Пол от Удинезе. 

Определено този футболен сезон ще е доста интересен не само в Шампионска лига, но и в големите футболни първенства в Англия, Германия, Италия и Испания.

Вижте най-интересните трансфери през летния трансферен прозорец:

Лионел Меси от Барселона в ПСЖ

Кристиано Роналдо от Ювентус в Манчестър Юнайтед

Серхио Рамос от Реал Мадрид в ПСЖ  

Антоан Гризман от Барселона в Атлетико Мадрид

Джанлуиджи Донарума от Милан в ПСЖ

Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд в Манчестър Юнайтед

Джак Грийлиш от Астън Вила в Манчестър Сити

Ромелу Лукаку от Интер в Челси

Давид Алаба от Байерн Мюнхен в Реал Мадрид

Рафаел Варан от Реал Мадрид в Манчестър Юнайтед

Дайо Упамекано от РБ Лайпциг в Байерн Мюнхен

Ашраф Хамики от Интер в ПСЖ

Жоржиньо Вайналдум от Ливърпул в ПСЖ

Хакан Чалаханоглу от Милан в Интер

Саул Нигес от Атлетико Мадрид в Челси

Мануел Локатели от Сасуоло в Ювентус

Марсел Забитцер от РБ Лайпциг в Байерн Мюнхен

Един Джеко от Рома в Интер

Серхио Агуеро от Манчестър Сити в Барселона

Мартин Йодегор от Реал Мадрид в Арсенал

Мойс Кийн от Евертън в Ювентус

Едуардо Камавинга от Рен в Реал Мадрид

Мемфис Депай от Лион в Барселона

Хоакин Кореа от Лацио в Интер

Дензъл Дъмфрис от ПСВ Айндховен в Интер

Оливие Жиру от Челси в Милан

Ибрахима Конате от РБ Лайциг в Ливърпул

Донейл Мален от ПСВ Айндховен в Борусия Дортмунд

Ерик Гарсия от Манчестър Сити в Барселона

Лук Де Йонг от Севиля в Барселона

Родриго Де Пол от Удинезе в Атлетико Мадрид

Алесандро Флоренци от Рома в Милан

Майк Майнан от Рен в Милан