Поредна тъжна новина в българския футбол. На 81-години почина легендата на Левски Александър Костов. Преди седмица бившият нападател по спешност е приет в болница заради сериозен здравословен проблем, но сърцето му не издържало на извършената операция, съобщава „Витоша Нюз“.

Сашо Костов е роден на 2 март 1938 госдина и играе за Левски в продължение на 15 години. Носи синята фланелка от 1956 до 1971 година. Единственото прекъсване е в периода 1960-61, когато е войник и се състезава за Ботев (Пловдив).

За Левски има 417 мача и 97 гола.  Печели три титли и пет пъти вдига Купата на България със "сините". Костов бе част от легендарното поколение на Левски през 60-те години на миналия век, като си партнираше с Георги Аспарухов - Гунди в атаката. 

Той е бил част от състава на България за две Световни първенства, през 1962-а в Чили и четири години по-късно в Англия.

След края на кариерата си става треньор. Работи като асистент на Васил Спасов – Валяка, Димитър Дойчинов и Иван Вуцов в Левски. Бил е начело на Хасково и за пръв път вкарва отбора в „А“ група през 1980 г. После е треньор в Кипър, Тунис и Индонезия. До последния си ден беше селекционер в ДЮШ на Левски.

"Сашо Костов бе от тези играчи, които не можеха да останат незабелязани. Притежаваше отлична техника и специфични финтове, на които защитниците винаги се хващаха. Той бе усвоил до съвършенство финта с лъжливо тръгване с единия крак и прокарване на топката с другия покрай или между краката на бранителя.

Тандемът Александър Костов - Георги Аспарухов действаше безотказно, като Сашо центрираше точно там, където бе Гунди, за да реализира с глава. Но зад това действие, доведено почти до автоматизъм, стоят десетки упражнения след редовната тренировка", спомнят си "сини" фенове, наслаждавали се на играта му, пише dir.bg.